Despre Orchestra de Camera L.G.

1106

Înfiinţată în anul 1902, Societatea Artistică „Lyra Gorjului” este, spre mândria gorjenilor noştri, cea mai veche instituţie muzicală a Olteniei. Deşi înfiinţată cu doi ani mai târziu, Societatea Filarmonică din Craiova s-a transformat în anul 1947 din ordin regal, în Filarmonica Olteniei, instituţie cu administraţie proprie şi orchestră completă. (Compartimentul de corzi, cel de suflători şi cel de percuţie). În anul 1995, sub directa îndrumare a filarmonicii craiovene, s-a înfiinţat şi la Râmnicu Vâlcea orchestra simfonică „Ion Dumitrescu”, bazată pe orchestra Liceului de muzică din localitate. Am fost primul violoncelist al acestei orchestre de la înfiinţare timp de 6 ani, rămânând în relaţii de colaborare până în prezent.
În anul 2005 s-a înfiinţat şi la Târgu-Jiu Orchestra de Cameră Lyra Gorjului (pe care am preluat-o din anul 1980) formată numai din instrumente de corzi (16). Au fost propuşi 3 dirijori în loc de un singur dirijor şi un solist.
Din acest motiv aria repertorială a fost restrânsă şi fărâmiţată, nereuşind să depăşească nici clasicismul muzical cu unele excepţii!
Acum când oraşul nostru parcurge o zonă de luminozitate creatoare, imanentă unei generaţii de elită din istoria sa, înfiinţarea unei orchestre de nivel naţional ar fi atât pentru instituţia dumneavoastră, cât şi pentru publicul meloman un moment de cea mai înaltă valoare artistică şi istorică.
Am scris aceste rânduri impulsionat de vechiul meu prieten, domnul Marin Voican Ghioroiu, care mi-a sugerat să realizăm la Târgu-Jiu poemul său vocal-simfonic „Brâncuşiana”.
Dar pentru a realiza acest frumos proiect artistic este nevoie de o orchestră simfonică, având atât partea de corzi, cât şi partea de suflători şi percuţie (care să facă posibilă abordarea tuturor partiturilor din repertoriul muzicii universale).
Adaog în continuare posibila formulă pentru formarea orchestrei „simfonice” a Lyrei Gorjului:
Posturi instrumentişti:
– corzi: 5 vioara I, 4 vioara II-a, 4 viola, 3 violoncel, 2 contrabas = 18 orch. corzi
– instrumente de suflat: 2 flenţi, 2 oboi, 2 clarinet, 2 fagot, 2 trompeţi, 2 corni, 1 trombon, 1 timpan = 14 orch. suflat + percuţie
1. Post dirijor
1. Post solist (dirij. 2)
Menţionez că în anul 1996, domnul Nicolae Diaconu, care conducea destinele culturii în oraşul nostru, înfiinţase 10 posturi de instrumentişti pentru Lyra Gorjului, pe lângă Teatrul Dramatic Elvira Godeanu.
Momentan cu 18 posturi nou înfiinţate se poate realiza acest măreţ vis al muzicienilor Gorjeni. Din cele 16 posturi de instrumentişti (care se vor divide în jumătăţi de măsură) se vor face 32 de locuri, plus cele două de dirijori şi solist (dir. sec.) în total 18.
În concluzie, vă sugerez reorganizarea orchestrei de cameră L.G., într-o formulă administrativă asemănătoare orchestrelor simfonice din ţară, care să facă posibilă intrarea oraşului nostru în circuitul naţional de valori muzicale.
Mircea Suchici, Dirijor, Orch. de cameră Lyra Gorjului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here