Deschiderea anului școlar 2021 – 2022 la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu

2461

Luni, 13 septembrie 2021, elevii și preșcolarii au început un nou an școlar în condiții de pandemie datorată de coronavirus. Potrivit deciziei guvernului, aceștia vor merge fizic la școală, până când rata de infectare va ajunge la 6 la mie. Prima vacanță va fi în perioada 25-31 octombrie, însă numai pentru grădinițe și ciclul primar. Acest an școlar va avea un prim semestru scurt, care se încheie odată cu vacanța de iarnă.

În această dimineață, curtea Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu a fost plină de copii însoțiți de părinți sau bunici, cărora li s-au adăugat cadrele didactice ale școlii. La ora 9 fix domnul profesor Sorin Todea, noul director al acestei școli a deschis festivitatea pentru noul an de învățământ. După intonarea Imnului de stat și a unui program religios săvârșit de preotul paroh Sandu Gheorghiță și profesorul de religie Ion Popescu, au urmat trei scurte alocuțiuni. „Astăzi deschidem un an nou școlar pe care fiecare dintre noi, profesori, părinți, elevi, ni-l dorim cât mai bun și cât mai bogat în satisfacții profesionale. Ca al fiecare început de an școlar, oamenii școlii noastre vă întâmpină nu numai cu sălile de curs și manualele pregătite, dar și cu sufletele deschise și cu urări de bine, atât pentru elevii care ne calcă pentru prima dată pragul școlii dar, în aceeași măsură, pentru cei care revin. Dragi elevi, fiți receptivi și deschiși pentru că volumul de cunoștințe, aptitudini, valori și sentimente obținute în perioada școlii, le veți purta cu voi toată viața”, a precizat domnul director în cuvântul de deschidere a noului an școlar.
În continuare, doamna inspector școlar Georgiana Nanu, a transmis mesajul Inspectoratului Școlar Județean Gorj și al doamnei profesoare Elena Dana Constantinescu – Inspector Școlar General. „Stimați profesori, dragi elevi și părinți, la fel ca în fiecare an, în luna septembrie, deschidem larg porțile școlii, moment de sărbătoare, de bucurie a revederii, după o binemeritată vacanță, o nouă șansă de a dovedi că suntem încrezători în destinul nostru, că putem mai mult, că suntem, oricând, capabili de performanță. Dragi elevi, bine ați revenit la școală! Noi, dascălii voștri, ne dorim să conștientizați importanța educației și implicit a școlii, ier prin muncă, perseverență, curaj și voință să vă îndepliniți cele mai îndrăznețe visuri. Școala, profesorii, părinții vă vor ajuta să aveți instrumentele necesare pentru a face față la provocarea continuă de adaptare la nou, dar este esențial efortul vostru personal, este nevoie să deveniți din ce în ce mai interesați de școală, mai atașați de valorile ei. Dragi profesori, stimați colegi directori ai unităților de învățământ, vă mulțumesc pentru munca depusă în anul școlar trecut și vă cerem, la rândul dumneavoastră, atașament față de școală, responsabilitate maximă în susținerea actului educațional, înțelegerea profundă a importanței educației în societate. Stimați părinți, vă mulțumim pentru efortul zilnic pe care îl faceți în susținerea parcursului educațional al copiilor dumneavoastră și vă invit să vă implicați cât mai mult în viața școlii. Doar printr-un parteneriat real și corect între școală și familie vom putea avea un învățământ de calitate. Vă adresez tuturor, elevi, părinți, profesori, aleși locali, îndemnul de a nu uita că școala reprezintă spațiul unde generațiile se completează, cu drag și cu respect, unde, împreună, găsim soluții constructive problemelor. Vă propun un parteneriat onest și eficient pentru realizarea unui act educațional de calitate, desfășurat într-un mediu cât mai sigur”.
Alocuțiunile au fost încheiate de mesajul Ministerului Afacerilor Interne transmis de doamna agent șef adjunct Ciortan Nicoleta care a fost însoțită de eleva gorjeancă Amzucu Daniela. „Începutul anului școlar 2021 – 2022 ne găsește în fața unor noi provocări, pe care suntem însă convinși că le vom depăși împreună. Pandemia a generat situații atipice, pe care a fost nevoie să le gestionăm printr-un efort comun și coordonat între instituțiile statului din domeniul sanitar, educațional, ordine publică, situații de urgență, alături de autoritățile locale. Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, s-a aflat în prima linie în toată această perioadă și va continua să fie parte a acestui parteneriat care, odată cu reluarea cursurilor în format fizic, trebuie consolidat spre binele și siguranța tuturor. Ne dorim cu toții ca ritmul vieții să revină la normal, dar acest lucru se poate obține doar prin comportamente responsabile față de semeni. Stimați profesori și părinți, suntem aproape de dumneavoastră, astfel încât școala să fie un spațiu sigur, dedicat studiului și performanței educaționale. Dragi elevi și profesori, vă dorim mult succes și un an școlar cu rezultate care să vă aducă satisfacție”, a încheiat doamna Ciortan mesajul M.A.I.
Domnul director a prezentat învățătorii și diriginții la fiecare clasă, apoi, pe rând și în ordine descrescătoare, începând cu elevii din clasele a VIII-a, să intre în sălile de clasă. În interiorul școlii sunt marcate circuitele de deplasare. Este curățenie și multe afișaje făcute de elevi, expuse pe pereți de la holuri. În clase, este o atmosferă plăcută și primitoare. Pereții sunt ornați cu fel de fel de informații, pe panouri viu colorate, iar mesajul de „Bine ați venit” este scris pe tablă sau deasupra ei. Băncile sun curate și distanțate, iar pe ele sunt așezate manualele școlare și alte surprize pentru elevi. E atmosferă de sărbătoare. Felicitări tuturor celor care au realizat-o! De aceea sunt și rezultate remarcabile la învățătură. Felicitări și un an rodnic la învățătură.

Date generale despre școală
În anul 1976, în cartierul 9 Mai din Municipiul Târgu-Jiu, a luat ființă Școala Generală Nr. 12 Târgu-Jiu, căreia, din 3 decembrie 1999, prin dispoziția nr. 325 a Inspectoratului Școlar Județean Gorj, i s-a acordat numele de Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”. Construcția s-a ridicat foarte repede din primăvara până în toamna lui 1976. Activitatea a început pe 15 septembrie 1976, cu 12 clase I – IV, și 6 clase V – VIII, cu un total de 614 elevi.
Printre primii învățători ai școlii îi amintim pe: Fumureanu Maria, Fumureanu Ştefan, Văduva Aurora, Lipianu Maria. Primul director al școlii a fost numit Micu Gheorghe. Au mai îndeplinit această funcție profesorii: Manta Ionel, Rovența Constantin, Nicolescu Elena, Vlădoiu Grigore, Băluțescu Ovidiu, iar din acest an școlar, Sorin Todea.
Școala s-a remarcat permanent prin rezultatele bune și foarte bune ale elevilor la învățătură și disciplină. Abandonul școlar s-a redus permanent, iar procentul de promovabilitate a crescut anual ajungând la 99%.
Școala are 23 săli de clasă, 1 cabinet de informatică dotat cu 16 calculatoare performante, 1 sală de sport, 7 grupuri sanitare în interiorul instituției, câte 1 cabinet de fizică-chimie-biologie, 1 cabinet de consiliere psihopedagogică, 1 cabinet logopedic, 1 cabinet de consilier de sprijin, 1 bibliotecă, 1 cabinet medical precum și materiale didactice diverse.
Pe lângă acestea în curte mai regăsim 1 teren sintetic recent modernizat și care dispune de nocturnă și 1 teren de baschet modern. În fiecare sală de clasă și laborator se regăsește câte un calculator performant care este conectat la câte un videoproiector. Începând cu anul școlar 2018-2019 școala dispune și de 10 table inteligente.
În toate sălile din unitatea școlară există conexiune la internet, cu fir de la RCS-RDS pentru o conexiune cât mai rapidă. Conexiunea la internet fără fir este asigurată prin routere performante, fiind furnizată de către Telekom. Sunt 2 conexiuni distincte de internet pentru a putea fi făcute orele online la o calitate cât mai bună (pe fir) și pentru ca fiecare elev sa se poată conecta, în incinta școlii, la rețeaua fără fir fără a nu perturba performanțele conexiunii cu fir. Pentru orele online, în fiecare sală de clasă sunt montate 2 camere audio video, o cameră profesională în care să se vadă tabla și o cameră web în care să se vadă profesorul la catedră. În afară de cele 10 table inteligente, sălile de clasă sunt dotate cu table magnetice cu markere, dorința fiind de a elimina complet tablele clasice cu cretă. De asemenea, începând din 2019, în fiecare sală de clasă și laborator, sunt instalate aparate de aer condiționat de ultimă generație și mobilier nou cu băncuțe speciale pentru fiecare elev.
Tot începând cu anul 2019 școala este prevăzută cu supraveghere video atât în interior (holuri) cât și în exterior (curtea școlii). Școala este dotată cu centrală termică proprie și a fost utilată modern, pentru ca mediul educațional în care își desfășoară activitatea elevii și cadrele didactice din această școală să fie cât mai propice pentru un învățământ de calitate, să fie cât mai atrăgător pentru elevi și părinți, cât și pentru cadrele didactice. În anul 2020, în acest sens, a fost reabilitată toată instalația termică atât din incinta școlii cât și cea din sala de sport fiind instalați și hidranți de incendiu de ultimă generație pe toate nivelele. La învățământul primar clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, iar la învățământul gimnazial clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Anul acesta sunt școlarizați 577 de elevi din care, 330 sunt la învățământul primar și 246 la cel gimnazial.
Le dorim și noi, tuturor, succes deplin în noul an școlar.
Gigi BUȘE, UZPR Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.