Delir verbal, pe lângă bătătura Schengen

334

La cererea sa, Traian Băsescu le-a vorbit pentru prima oară parlamentarilor aleşi pe 9 decembrie anul trecut. Cu un discurs ticluit de consilierii săi, cu mult mai numeroşi decât la preluarea primului mandat, în 2004, n-a surprins prin nimic. Aceleiaşi generalităţi şi idei cu care-a plictisit de vreo şapte-opt ani încoace.

El a dat directive nu numai parlamentarilor, ci şi actualului Cabinet Ponta. În viziunea sa, care-a dat greş fără s-o recunoască, a fixat agenda USL pentru intrarea în selectul spaţiu Schengen. „România are nevoie ca poporul să creadă în drumul spre vest” a fost ideea principală a vorbitorului. Nu-i pasă că lumea o duce din ce în ce mai prost.
În viziunea sa, o adevărată integrare a României în Uniunea Europeană trebuie să includă consolidarea statului de drept – o mai veche marotă a domniei sale -, adoptarea monedei euro şi intrarea în Spaţiul Schengen. A propus Parlamentului un plan de acţiune pentru care susţine că ar fi dispus să coopereze cu actuala putere. Ce repede uită cine-a dezinformat cancelariile occidentale despre scenarii ireale care s-ar fi petrecut în România vara trecută. Şi doar cu o seară înainte, acelaşi Băsescu afirmase că liderii USL au organizat „lovitura de stat din iulie-august”. Başca faptul că a lăudat-o pe Monica Macovei, pretinzând că europarlamentarul PDL cu acelaşi nume ar avea o imensă reputaţie la Bruxelles. Chit că, aceeaşi Monica Macovei a fost criticată inclusiv de europarlamentari membri ai PPE.
Grav este că omul din capul statului delirează. Ce-i drept, citind un text blindat, de la care nu s-a abătut, n-a răspuns nici la o întrebare mai veche a primului ministru, Victor Ponta, care-i solicitase să numească cele şapte state membre ale Uniunii Europene care se opun intrării României în spaţiul Schengen. Cu atât mai mult cu cât nu s-a supus la vot! Se cunoşteau poziţiile Germaniei, Finlandei şi Olandei(al cărei guvern una a promis şi alta a făcut!), dar de unde şi până unde 7 (şapte!) state contra? Oricum, Băsescu n-a rectificat afirmaţia, aşa cum îi ceruse premierul.
Faptul că n-am intrat în bătătura Schengen este şi un eşec personal al lui Traian Băsescu, dar nu recunoaşte. Delirează şi crede că-i stă bine, bătându-se cu pumnii în piept că susţine interesul naţional. Au absentat parlamentarii PNL, în schimb l-au ascultat cu sfinţenie cei de la PDL, UDMR şi, probabil, cei de la PP-DD. În vreme ce Băsescu şi-a încheiat discursul cu un avertisment la adresa liderilor USL, somându-i să nu mai facă declaraţii eurosceptice. Ba chiar crede că în 3-4 ani vom adopta moneda euro. Asta în contradicţie cu o declaraţie a Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, o competenţă în materie, care susţine că, deocamdată, problema nu se mai pune şi este un vis mult prea îndepărtat.
Ceea ce a surprins, totuşi, este declaraţia primului ministru, Victor Ponta: „Guvernul susţine în totalitate obiectivele României despre care a vorbit preşedintele Băsescu în Parlament”. Nu cumva coabitarea s-a transformat într-o supunere necondiţionată? Este doar o întrebare.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here