Decesul pacientului din Rovinari l-a revoltat la culme pe șeful unei clinici din Brașov! Medicul Grigorescu a criticat inepțiile doctoriței de gardă din Gorj

933

Doctorul Dan Grigorescu, directorul Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judeţean Braşov, s-a arătat revoltat la culme, după ce a aflat de moartea pacientului din Rovinari, care a decedat la câțiva metri de spital, fără ajutor, dar și după ce a fost lăsat să plece din unitatea sanitară pe motiv că nu erau locuri. “Doamne, cum de-i mai rabzi pe neoamenii care şi-au făcut culcuş în sistemul de sănătate publică?”, scrie medicul pe Facebook, totodată, lector la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Transilvania din Brașov, subliniind o serie de neconcordanţe între declaraţiile medicului de gardă de la Spitalul Rovinari şi realitatea din sistemul medical şi expunând o serie de probleme din spitalul orășenesc gorjean.

Medicul din Brașov a explicat cum au stat faptele la Rovinari considerându-i “neoameni”, “dezinteresați” și “inepți” pe cei vinovați de moartea pacientului respectiv.
“La Rovinari, un bărbat de vârsta mea a mers ieri(joi) la spitalul din localitate, fiind diagnosticat cu pneumopatie acută. În cursul după-amiezii, acestuia i-a fost administrat un tratament, iar mai pe seară i s-a mai administrat încă unul, fiind apoi trimis acasă de cadrele medicale, care i-ar fi spus că nu există niciun pat liber și l-ar fi sfătuit să revină a doua zi. Deci, mai tehnic, pacientul, simțindu-se rău, s-a prezentat la urgența spitalului (Compartimentul de Primire Urgențe), unde s-a inițiat secvența de proceduri pentru stabilirea unui diagnostic, care a fost urmată de stabilirea (de către medicul de gardă) a unui tratament care i-a și fost administrat (probabil de către un asistent medical). Faptul că a existat și o a doua administrare a încă unui tratament înseamnă că prima intervenție nu i-a rezolvat problema medicală pacientului aflat în observație în CPU (și nu „internat în urgență”, pentru că dacă o internare ar fi fost considerată necesară, atunci ar fi existat o foaie de observație a pacientului, ceea ce nu a fost cazul!)). Cu toate acestea, el a fost trimis acasă, din lipsă de locuri, cu indicația de a reveni a doua zi. Când s-or mai elibera unele!… Pacientul, ascultător, a plecat, dar după ce a parcurs câțiva zeci de metri s-a prăvălit pe o bancă din apropierea spitalului. Și a murit câtva timp mai târziu”, completează întâmplarea reputatul medic.

“Duamnă dragă, mata ne iei de proști pe toți?”
“În final, iată inepțiile debitate de medicul de gardă responsabil de această situație: „Inițial, nu au fost paturi în salonul meu, dar după aceea am găsit paturi în salonul altui medic și s-a decis ca pacientul să rămână acolo. Eu nu știu ca dumnealui să fi plecat acasă, pe mine nu m-a anunțat nimeni că acest pacient a plecat acasă…Fusese internat în cursul zilei cu pneumopatie acută” – a afirmat medicul Roxana Gherghina. Duamnă dragă, mata ne iei de proști pe toți? Cum adică, vrei să acreditezi ca adevărată minciuna că internările de urgență se fac doar în paturile din saloanele medicului de gardă și nu pe oricare alt pat liber din spital? Ca dup-aia să spui că ai găsit „paturi” (deci mai multe!) „în salonul altui medic”(deci saloanele sunt ale medicilor, nu ale spitalului?). Și să mai zici că „s-a decis ca pacientul să rămână acolo”. Cine stă în spatele impersonalului „s-a decis”? Și de ce „să rămână acolo” și nu „să fie internat acolo”? Și cum de mai ai tupeul, duamnă, să spui că pacientul „fusese internat în cursul zilei”, când rezultă clar că nu a avut Foaie de observație și nici nu a plecat cu bilet de externare, ci simplu, a fost pur și simplu trimis acasă? Iar în final, să mai ai și tupeul să spui că nu ai știut că „acest pacient a plecat acasă”, asta pentru că nu te-a anunțat nimeni de așa ceva! Câtă lașitate, atâta nerușinare! Dar și multă frică de consecințele faptelor cuiva, pe care acel cineva nu vrea să și le asume!’’, a menționat Grigorescu.

Spital, în derivă!
Șeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judeţean Braşov a accesat apoi siteul spitalului din Rovinari şi susţine că a descoperit acolo “un spital în derivă”.
“Listele de gărzi sunt postate doar pentru 2014, 2015 şi 2016, iar la gărzile lunii curente trebuie să ne mulţumim cu gărzile din octombrie 2015. (…) La ultimul concurs din mai 2018 pentru angajarea unui asistent medical debutant la CPU (la CPU, acolo unde s-a produs acest eveniment!), concursul s-a anulat, deoarece «secretarul comisiei nu a convocat comisia şi nu s-a prezentat pentru validarea dosarelor». Şi toate acestea, în condiţiile existenţei unei echipe de conducere cu o deosebită continuitate (vezi manager şi director medical)…”, a mai precizat medicul Dan Grigorescu, întrebând retoric cum Dumnezeu mai sunt răbdați cei vinovați.

Dosar penal in rem
Poliţiştii din Gorj au deschis un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă în cazul unui pacient care a murit, în noaptea de joi spre vineri, în faţa spitalului din Rovinari, martorii afirmând că medicul de gardă a refuzat să iasă şi să-i acorde primul ajutor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, inspectorul principal Andrei Lazăr, a confirmat că se fac cercetări, conform procedurilor, pentru moarte suspectă, fiind deschis un dosar de ucidere din culpă „in rem” (pentru faptă). „În urma necropsiei se va stabili cauza decesului. La o primă examinare nu au fost constatate urme de violenţă pe corp”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Medicul de gardă de la Spitalul „Sfântul Ştefan” din Rovinari susţine că îl internase pe bărbatul în vârstă de aproximativ 60 de ani, îi administrase tratament cu antibiotice şi nu ştia că acesta părăsise unitatea medicală.
Ea a confirmat că a fost solicitată să intervină pentru a-l resuscita pe bărbat, dar a susţinut că regulamentul nu îi permitea să părăsească spitalul, în timp ce era de gardă. Din declaraţiile martorilor reiese că bărbatului i s-a făcut rău, în timp ce se afla peste drum de spital, iar când au solicitat intervenţia cadrelor medicale, li s-a spus că trebuie să sune la 112 şi să cheme o ambulanţă. Pacientul, care intrase în stop cardio-respirator, a fost dus la camera de gardă de câţiva trecători, dar nu a mai putut fi salvat.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here