Cum arată bancnota cu chipul eroinei de la Jiu

1396

Banca Națională a României a lansat vineri noua bancnotă de 20 de lei, pe care este reprezentată eroina națională Ecaterina Teodoroiu.
Bancnota este prima cu putere circulatorie din România pe care este reprezentată o femeie. Înaintea ei, BNR a emis o bancnotă aniversară, la Centenarul Marii Unirii, pe care apăreau Regele Ferdinand și Regina Maria.
Chipul Ecaterinei Teodoroiu a fost ales deoarece a fost prima femeie ofițer din armata română și „întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea și sacrificiul de care femeile au dat și continuă să dea dovadă în societatea noastră”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu.
Bancnota va fi pusă în circulație de 1 Decembrie.
Provenită dintr-o familie modestă din Târgu-Jiu, Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele ei, a fost prima femeie combatant din Armata Română. S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în cartierul Vădeni.
După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe front, apoi a cerut să fie să fie transferată la o unitate de combatanți. A murit eroic în vara anului 1917, în bătălia de la Mărășești, la numai 23 de ani, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în Vrancea, însă osemintele au fost strămutate în iunie 1921 în mausoleul din centrul orașului Târgu-Jiu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here