Culmea cinismului: morţii din spitale nu-şi mai plătesc externarea!

344

De ani şi ani, cu deosebire în ultimii opt-nouă ani, Educaţia şi, mai ales, Sănătatea au fost lăsate de izbelişte. Nici anul acesta, bugetul de criză n-a permis alocarea unui procent important celor două domenii extrem de importante pentru viitorul României.

Sâmbăta trecută, mă aflam prin Bucureşti. Nu ştiu ce mi-a venit dar am dat o raită prin parcul Cişmigiu să-mi răcoresc faţa şi să-mi potolesc setea de la Fântâna Mihai Eminescu. La ceas de seară, pe o alee, am fost muşcat de un câine ce se hârjonea, de fapt lătra la o căţea Pittbul. Negru la culoare şi fără lesă, aşa cum avea căţeaua ţinută de stăpânul ei, chiar strălucitor de negru la lumina chiar a lampadarelor din parc, n-aveam de unde să ştiu dacă-i maidanez ori ba. Şi-atunci am încercat să-mi fac vaccinul antirabic la Spitalul Colţei. N-aveau. M-au trimis la Spitalul Victor Babeş, unde fiinţa un Centru de Diagnostic şi Tratament. Elegant din exterior, nimic de zis, şi cu biserică. N-avea serviciu de urgenţă. Alăturat, rămăsese o fărâmă de Spital Victor Babeş al statului. Tot fără vaccin. Politicoşi, cei doi portari, mi-au zis să merg la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” Colentina. Peregrinările zadarnice pe la farmacii(care nu mai vând de doi ani vaccinul, întrucât trebuie ţinut la congelator) şi spitale m-au dus până târziu în noapte. Şi cum la muşcături de câine poţi face vaccinul în 24 de ore, m-am dus duminică dimineaţa. Şi le-a acceptat pe amândouă: antirabic şi antitetanos.
Situaţia din spitale nu-i roză. Şi pe la Elias-ul din Bucureşti, bolnavii internaţi sunt trimişi după medicamente, aşa că nici în judeţul Gorj lucrurile nu stau altfel. Am experienţă de Stan Păţitul, inclusiv la Urgenţa de pe str. Tudor Vladimirescu.
Veştile bune apar mai rar. Una dintre ele ar fi că excelentul dr. Raed Arafat a anunţat, la Constanţa, că vor exista din luna aprilie un număr de 54 de spitale strategice în care bolnavii nu vor mai fi obligaţi să-şi cumpere singuri medicamentele. Iar eu, cunoscându-i seriozitatea, chiar am mare încredere în dr. Raed Arafat, doar secretar de stat la ministerul Sănătăţii, el refuzând portofoliul de ministru plin.
Subiectul sănătăţii a inspirat peniţa caricaturistului Puiu Găzdaru care-a scris explicit: „N-avem sânge, ser, glucoză, medicamente, vată, spirt, pansament, feşe, da’ fiţi liniştiţi: timpul vindecă toate rănile!”, desenând cinic pe baba cu coasa.
Cam la fel mi s-a părut, dacă nu chiar mai cinic, anunţul ministrului liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, privind coplata: „Bolnavii decedaţi în spitale sunt scutiţi de coplată!”
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here