CRIZA DIN UCRAINA: Armata ucraineană a lansat o operaţiune militară la Slaviansk. Două elicoptere au fost doborâte şi doi piloţi au fost ucişi

577

Armata ucraineană a lansat vineri dimineaţa o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist prorus Slaviansk, au declarat rebelii. Doi militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării.

„Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi în aceste tiruri”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Primul bilanţ oficial al Ministerului de Interne a anunţat doborârea unui elicopter şi uciderea unui pilot.

„Un pilot a murit şi sunt şi răniţi”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susţine că se află la faţa locului cu ministrul Apărării. „Faza activă” a operaţiunii a fost lansată la ora 04.30 dimineaţa la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat că un „elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează (prezenţa) unor specialişti militari străini”.
Tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului, a constatat AFP.

„Este un atac de anvergură totală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât.

Militarii ucraineni au preluat un punct de control al rebelilor din sudul oraşului unde staţionează zeci de blindate, a constatat AFP. Oraşul Slaviansk rămâne relativ calm.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.

Rebelii pe care îi conduce aici deţin de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, şapte străini şi patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas. Slaviansk face parte din cele 12 oraşe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiştilor proruşi. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostitilităţile, ceea ce Moscova dezminte.

Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene.

Angela Merkel i-a cerut joi preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi „folosească influenţa” în dosarul observatorilor reţinuţi, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile. În cursul unei conversaţii telefonice, cei doi lideri au insistat asupra „importanţei medierii” OSCE în Ucraina.

Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată, preşedintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în faţa deteriorării situaţiei în est.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here