Corpul de Control al CEO sancţionează la salarii foştii şefi din subteranul motrean

369

Verificările finalizate recent de Corpul de Control la Complexului Energetic Oltenia(CEO), privind activitatea fostului SNLO, au scos la iveală unele nereguli în ce priveşte acordarea mesei pentru angajaţii din minerit. Potrivit raportului Corpului de Control al CEO porţiile calde servite minerilor de aici nu ar corespunde cu numărul beneficiarilor care ar fi servit masa în perioada verificată. În evidenţe apar astfel porţii de hrană consumate care nu puteau fi servite însă minerilor, aceştia nefiind la muncă în momentul respectiv. S-a întocmit astfel o situaţie la nivel de Divizie Minieră, pe baza căreia, la mai toţi şefii din fosta conducere a Minei Motru ar urma să li se oprească din salarii. Cei care ar urma să fie astfel traşi financiar la răspundere susţin că cele depistate de Corpul de Control nu sunt concludente, iar banii pentru aşa-zisul prejudiciu creat fostului SNLO nu le pot fi opriţi pe ştat fără o hotărâre judecătorească definitivă prealabilă.

Felul în care s-au oferit hrana minerilor de la fostul SNLO a făcut obiectul unei ample verificări finalizate recent de către Dorin Ioana, cel care de la finalul anului trecut conduce Corpul de Control al CEO. S-a avut în vedere nu numai activitatea privind achiziţionarea produselor şi prepararea hranei pentru minerii din subteran, ori pentru cei din Motru, ci şi felul cum s-a oferit porţiile angajaţilor SNLO din Târgu-Jiu. Cert este însă că, la finalul verificării, raportul conţine sancţiuni pentru foştii şefi din subteranul motrean. S-au şi redactat nişte adrese prin care cei în cauză au fost înştiinţaţi că ar urma să li se oprească zeci de milioane de lei vechi din salarii, sumele reprezentând prejudiciul adus de persoanele în cauză societăţii.

Năsărâmbă, anunţat că trebuie să restituie 170 de milioane de lei vechi
Cristian Năsărâmbă, director al Minei Motru, este salariatul unităţii de subteran care a fost anunţat că are de restituit Diviziei Miniere în jur de 170 de milioane de lei. Acesta a primit înştiinţarea, dar a plecat în concediu de odihnă, semn că nu se preocupă prea mult de norii care i se adună deasupra capului.
Mai precaut este însă fostul director al Minei Motru, până în iunie, el fiind director de Resurse Umane la UMC Roşiuţa. Adrian Giurcău susţine că doar a auzit de raportul Corpului de Control al CEO, dar nu i s-a comunicat nimic oficial în acest sens. Întrebat dacă i se opreşte din salariu 60 -70 de milioane de lei vechi, aşa cum ar fi trecut în înştiinţarea colectivă în cauză, Giurcău crede că este imposibil acest lucru, fără o hotărâre judecătorească în acest sens. “Ştiu că a existat o neconcordanţă între numărul de porţii comandate şi cele recepţionate, pe anumite perioade de timp. Dar nu există, la final, o lipsă a unui număr de porţii. Deoarece balanţa se echilibra pe lunile următoare. Ştiu că ni s-ar fi trimis o înştiinţare, cu nişte sume datorate, dar nu am intrat în posesia ei. Oricum nu poate să ne oprească banii fără o hotărâre judecătorească în acest sens”, a declarat Giurcău.

Control pentru perioada 2012-2013
Tot Giurcău susţine că verificarea Corpului de Control s-a făcut pentru perioada 2012-2013, şi a privit şi hrana minerilor de la Târgu-Jiu, unde ar exista oarecare neconcordanţe. Numai la Motru sunt traşi însă angajaţii la răspundere de urmările anchetei nescăpând nimeni a cărui semnătură s-a aflat pe documentele legate de porţiile servite minerilor. Aici intră şi contabilii şefi şi alţi angajaţi de la subteran.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here