Coreea de Nord acuză Statele Unite că vor să lanseze un atac nuclear preventiv

389
portavionPhenianul a denunţat din nou, ieri, exerciţiile efectuate de forţele americane şi cele sud-coreene, comparându-le cu o repetiţie a „unui atac nuclear preventiv” asupra Coreei de Nord. În spatele acestor manevre, “se profilează un plan periculos de agresiune pentru a lansa un atac nuclear preventiv asupra Republicii Democrate Populare Coreea şi pentru a o cuceri oricând se iveşte ocazia, sub pretextul de a face faţă imprevizibilului în peninsula coreeană”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei nord-coreene.

„Statele Unite sunt atât de stupide că încearcă să anihileze ideologia şi sistemul nord-coreean cu ajutorul armelor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de presa oficială.
Coreea de Nord „va urmări îndeaproape fiecare mişcare a autorităţilor sud-coreene şi americane şi va lua măsuri dure împotriva tuturor provocărilor”, a afirmat el.
Regimul comunist de la Phenian a anunţat că şi-a plasat armata şi populaţia în stare de alertă înaintea începerii manevrelor americano-sud-coreene şi că va riposta prin toate mijloacele, inclusiv nucleare, la orice „provocare militară”.
Coreea de Nord denunţă frecvent acest tip de manevre militare, pe care Seulul şi Washingtonul le prezintă ca fiind doar defensive, şi promite că va reacţiona dacă va fi încălcată suveranitatea sa.
Coreea de Sud şi Statele Unite au informat Phenianul în luna iulie despre desfăşurarea exerciţiilor militare comune, menţionând că nu intenţionează să invadeze Coreea de Nord şi că aceste manevre au doar un scop defensiv.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here