Comisia mixtă, care a verificat unităţile de învăţământ din judeţ pentru a vedea dacă sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de lege pentru începerea noului an școlar, a finalizat controlul. Cea mai gravă situație a fost descoperită la Padeș. ”Îmbucurător, față de anul trecut, lucrurile stau ceva mai bine, în sensul că atât directorii de școli, cât și primarii din unitățile administrativ-teritoriale au investit, s-au mișcat mai bine decât în anii anteriori, așa încât putem să vorbim despre un plus față de anii trecuți. Sigur că mai sunt și probleme, din nefericire, probleme însă rezolvabile. Ceea ce mi-a sărit mie în atenție a fost situația de la Padeș”, a declarat Ciprian Florescu. Prefectul județului Gorj a mers personal la Padeș pentru a analiza situația. ”Am fost să văd corpurile de clădire ale unităților de învățământ de la Padeș și mă refer aici la Școala din Padeș centru, Călugăreni, Cloșani. Din nefericire, timpul extrem de scurt până la începerea cursurilor, mă făcea să cred că este imposibil să ducă la o finalitate. Am fost împreună cu directorul și un funcționar din Direcția de Sănătate Publică, un reprezentant al ISJ Gorj, primarul din comuna Padeș și directorul școlii. Ceea ce am identificat, sigur că nu mi-a plăcut, însă ca urmare a analizei la fața locului am luat și câteva măsuri și am dat câteva dispoziții, în sensul că într-una din clase cursuri nu se pot ține. Există pericolul ca tavanul, tencuiala, să cadă oricând. Acea clasă nu va fi folosită până când nu va fi reabilitată. Am garanții că elevii își vor desfășura activitatea în altă sală de clasă, există spațiu în acest sens”, a mai declarat Ciprian Florescu.
La o altă școală din Padeș, reprezentanții autorităților județene au descoperit că lucrările la acoperiș sunt în plină desfășurare, însă au primit asigurări că acestea vor fi finalizate înainte de începerea cursurilor.
Reprezentanții autorităților locale au declarat că nu au efectuat investiții până acum, pentru că au sperat să obțină fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Probleme au fost identificate și la Bolboși, acestea fiind legate de toaletele care, deși au fost mutate în interiorul școlilor, nu sunt încă funcționale.
În județul Gorj sunt peste 600 de unități de învățământ, din care 146 sunt în mediul urban. La acestea se adaugă și cele aproximativ 300 de grădinițe existente în Gorj.