Contoloru scapă de închisoare! Decedatul Ţîrdea, vinovat şi bun de plată pentru fraudarea BCR Novaci

1574

Magistraţii Curţii de Apel Alba au dat sentinţa în dosarul ajuns pe rolul acestei instanţe la jumătatea anului 2012 în ce priveşte Lotul Contoloru-BCR Novaci. Instanţa a admis apelul DNA-Serviciul Teritorial Alba-Iiulia şi a inculpaţilor apelanţi, toţi nemulţumiţi de pedepsele cu închisoarea date de instanţa de fond. De altfel, instanţa de fond îi dăduse lui Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, ca acum în apel pedeapsa cu închisoarea să fie înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. Cu pedeapsa de fond, de 8 ani de închisoare cu executare, a rămas doar Petre Ţîrdea, văzut ca principal vinovat al fraudării BCR Novaci în rechizitoriul DNA, asta deoarece inculpatul a decedat anul trecut, iar procesul penal de corupţie pentru acesta a fost declarat terminat.

Patronul “Casei Danielescu” din Târgu-Jiu, Dumitru Contoloru, a făcut cu siguranţă chef la restaurantul propriu din Târgu-Jiu după ce a văzut miercuri sentinţa dată de magistraţii Curţii de Apel Alba. Potrivit sentinţei din apel, care nu este însă definitivă, Contoloru, fostul director al BCR Gorj, a scăpat de pedeapsa cu închisoarea cu care l-a căpătuit instanţa de fond. Astfel, fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. De asemenea, faţă de acesta magistraţii au dispus încetarea procesului penal sau achitarea pentru mai multe acuzaţii, la fel ca şi în cazul altor inculpaţi. Printre acuzaţiile pentru care judecătorii au decis achitarea se numără comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, abuz în serviciu în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, precum şi complicitate la infracţiunea de acordare a creditelor cu încălcarea legii sau a normelor de creditare şi de utilizare a acestora în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cea din urmă acuzaţie fiind dezincriminată de legislaţia actuală.

Libertate “încercată” şi pentru Floarea, Popescu şi Chiriac
Fostul şef al Serviciului Credite din BCR Gorj, Cornel Floarea a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanţa de fond el fiind condamnat la 2 ani şi 6 luni, executarea pedepsei fiind suspendată pentru 4 ani şi 6 luni. Conform noii sentinţe, pedeapsa de 2 ani şi 2 luni a fost înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 2 luni.
Fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu a fost condamnat în acest dosar la 6 ani închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată, conform Curţii de Apel Alba, şi înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. La instanţa de fond, Tribunalul Sibiu, Popescu primise o condamnare de 7 ani şi 6 luni, cu executare, conform sentinţei din 6 aprilie 2012.
Fostul ofiţer de credite de la BCR Novaci, Ion Chiriac a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani.

bcrGiurca, Rais, Staicovici şi Hajdu, achitaţi
O fostă colegă a lui Chiriac, Marilena Giurca, a fost şi ea condamnată la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. La instanţa de fond, ambii aveau pedepse mai mari, Giurca fiind condamnată atunci la 5 ani şi 6 luni, cu executare.
Fostul director al BCR sector 6, Mihai Hajdu a fost achitat de Curtea de Apel Alba de toate acuzaţiile ce i-au fost aduse de DNA, o decizie similară fiind luată şi pentru Luminiţa Rais, fost ofiţer de credite la sucursala amintită. La instanţa de fond ambii au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 4 luni.
De asemenea, fostul director al BCR sector 4, Mihaela Staicovici, a fost achitată de acuzaţiile ce i-au fost aduse, la fel ca şi ofiţerii de credite Maria Clara Popescu şi Blanche Gabriela Banu. La Tribunalul Sibiu, fiecare dintre acestea primise o condamnare de 1 an şi 8 luni, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani şi 8 luni.

Mai puţină închisoare pentru Nicolae, Marin şi Matyas
Un alt inculpat condamnat în acest dosar este Ion Nicolae, fost administrator la Foraj Sonde SA Târgu Cărbuneşti, pedeapsa decisă în cazul său fiind de 5 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La instanţa de fond, acesta primise o pedeapsă cu executare de 7 ani.
Fostul patron al grupului de firme Rarora SRL din judeţul Vâlcea, Ion Marin, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Alba la 6 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanţa de fond el având o pedeapsă de 8 ani. Aceeaşi pedeapsă, în aceleaşi condiţii, a fost decisă şi pentru un alt inculpat din dosar, Gabriel Viorel Matyas, care era cumnat cu omul de afaceri Paul Petre Ţîrdea, inculpat, de asemenea şi el în anchetele ce au vizat prejudicierea BCR şi care la Tribunalul Sibiu fusese condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Ţîrdea, închisoare post-mortem
În vara anului 2004, Paul Petre Ţîrdea a fost pentru câteva luni preşedinte interimar al filialei Gorj a PNL, devenind co-preşedinte al Alianţei Dreptate şi Adevăr. El a părăsit funcţia respectivă după ce presa a relatat implicarea sa în prejudicierea BCR cu sume mari de bani. Conform sentinţei instanţei de miercuri, omul de afaceri Paul Petre Ţîrdea a decedat în cursul anului 2013, motiv pentru care procesul împotriva acestuia a încetat, în rechizitoriul înaintat instanţei procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerându-l însă pe acesta ca fiind principalul vinovat de prejudicierea BCR cu sume foarte mari la începutul anilor 2000. Chiar şi mort însă, Ţîrdea trebuie să plătească prejudiciul creat BCR.

Daune de 36 de milioane de lei
Curtea de Apel Alba a decis ca inculpaţii să suporte, în schimb, daune de peste 36 de milioane de lei. „Obligă inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin, Floarea Cornel, Chiriac Ion, Giurca Marilena, Marin Ion, Matyas Gabriel Viorel, Ţîrdea Paul Petre, Nicolae Ion, în solidar între ei, (iar în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Marin Ion în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Rarora SRL, iar pe inculpatul Matyas Gabriel Viorel în solidar cu părţile responsabile SC Roca Junior SRL şi SC Crisvalmar SRL) către partea civilă, la plata despăgubirilor în cuantum de 36.112.088 RON, din care suma de 27.699.350 RON contravaloarea creditelor nerambursate”, se arată în sentinţa instanţei. Sentinţa Curţii de Apel Alba nu este definitivă, multe dintre persoanele judecate în acest dosar fiind implicate şi în alte dosare derulate de DNA în urmă cu un deceniu şi aflate încă pe rolul instanţelor de judecată din ţară.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here