Constrângerile financiare, ca strategii ale Bugetului !

364

Este limpede că vor urma nişte luni grele, în care nemulţumirile populaţiei vor creşte. Nu ne situăm pe poziţia celor care trag sau vor trage în Guvernul Ponta fără rost şi, mai ales, fără a înţelege greaua situaţie a ţării. Ca şi a altor ţări membre ale Uniunii Europene aflate în criză reală şi care ne afectează nu doar exporturile, atâtea câte sunt, ci şi moneda naţională.

Inclusiv Bugetul pe 2013 e unul de criză. Iar guvernul vizează o stabilitate fiscală, respectându-şi unele dintre promisiuni. Precum reîntregirea salariilor, indexarea pensiilor – deşi aici avem o nemulţumire -, fiind sufocat de achitarea datoriilor statului. Nu puţine. Firesc, premierul Victor Ponta le-a mulţumit, în plenul reunit al Parlamentului grupurilor UDMR şi PPDD pentru acceptarea unor discuţii „utile şi serioase” pe marginea Bugetului de stat şi asigurărilor sociale pe 2013. Cum era şi normal, bugetele pe 2013 ale celor două camere au rămas îngheţate. Premierul a şi precizat: „Noi suntem primii de la care trebuie tăiate fonduri şi nu cei care au suferit foarte mult în anii trecuţi”. Aici se referea, cu siguranţă, la doctori, profesori, poliţişti şi jandarmi, cu toţii având salariile ciuntite în anul 2010. La fel, este prevăzută şi indexarea pensiilor, chiar dacă a fost o promisiune neonorată de guvernele PDL în anii 2011 şi 2012, cu toate că propria lege îi obliga la asta. Se vor indexa pensiile cu numai 4%, deşi nu se acoperă rata inflaţiei şi scumpirile ce nu se mai opresc. Îi dăm dreptate lui Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, cel care prognozează că în următoarele luni ne vom aştepta la o inflaţie de 5-6%.
Numai că atât se poate, doar o indexare a pensiilor cu 4%, din pricina vârfului de plăţi din 2013 la datoriile statului român, bani angajaţi şi cheltuiţi anapoda în 2011 şi 2012! Ghilotina căzută asupra viitorului buget a căzut şi în urma discutării lui, negocierii şi aprobării acestuia de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială.
O altă afirmaţie discutabilă a primului ministru, Victor Ponta, s-a petrecut după întâlnirea de ieri cu preşedintele Traian Băsescu. Am dubii serioase că premierul coabitării are dreptate atunci când susţine o nesărată: „Mă bazez pe experienţa de negociator a domnului Băsescu”. Mă rog, cei doi semnatari ai Pactului discutaseră despre bugetul Uniunii Europene pe perioada 2014-2020. O perioadă în care Traian Băsescu va fi la pensie ori… expert NATO, cum se aude! Cât despre experienţa de negociator a „Domnului Traian Băsescu”, aceasta nu s-a văzut niciodată în favoarea poporului român. Şi atunci nu riscă USL să-şi piardă electoratul care-a votat, în mare parte, anti-Băsescu?
A rămas celebră zicerea lui Sorin Frunzăverde, ex-prim-vicepreşedinte al PDL, conform căreia „Cu Băsescu nu se negociază, ci se suspendă!” Acum, Sorin Frunzăverde este, totuşi, vicepreşedinte al PNL şi om politic cu mare experienţă, fin cunoscător al fostului lui şef la PD şi, mai apoi, la PDL.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here