Consilierul ministerial Baican, la negocieri cu sindicatele pregătite de referendum

371

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) vor avea în cursul acestei zile o întâlnire cu consilierul ministrului Energiei, Constantin Niţă, la Târgu-Jiu. Este vorba despre Gavril Baican, directorul executiv al Asociaţiei Patronale “Patromin”, care va asculta revendicările sindicale, puse ieri pe hârtie după discuţiile nemulţumitoare cu ministrul Niţă. Sindicaliştii susţin că dacă discuţia de azi cu Baican nu va fi favorabilă, vor trece la referendum, pentru a le fi aprobată de către membrii de sindicat, greva generală.

Sindicaliştii lui Marin Condescu, chiar dacă liderul lor s-a arătat, oficial, împăcat cu cele discutate ieri la Târgu-Jiu, nu lasă garda jos în războiul declarat cu administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO). De fapt, au spus-o destul de răspicat în şedinţa întrunită apoi la sediul FNME din Târgu-Jiu, după ce, ieşiţi de la întâlnirea cu Niţă, liderii au menţionat că nu sunt mulţumiţi de cele discutate situaţia rămânând “ca-n tren”. Au trecut pe o listă propriile revendicări, în aproape zece puncte sindicaliştii cerând să nu se impună programul de patru zile lucrătoare pe săptămână şi să se reîntregească salariile. Lista în cauză va fi prezentată astăzi, într-o şedinţă tehnică mai restrânsă, consilierului ministrului Economiei, Gavril Baican.

Consilier din aprilie
Baican, fost membru în Consiliul de Supraveghere de la Turceni, dar director executiv al Patromin, a devenit consilier al ministrului Energiei, Constantin Niţă, în luna aprilie a acestui an. Baican este un cunoscător al problemelor Gorjului, acesta conducând ani buni mineritul din judeţ, pe timpul SNLO, sub Daniel Burlan, fiind preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii.
Sindicaliştii au încredere că întâlnirea, sub forma acestei şedinţe tehnice, va fi una care va împiedica următoarea etapă de nemulţumiri, după protestul declanşat joi.

Referendum, după 6 ani de pauză
Dacă discuţiile cu Baican şi revendicările sindicaliştilor nu vor fi acceptate, liderii vor trece la următoarea etapă. Adică, declanşarea referendumului legat de greva generală. Un astfel de referendum care ar putea fi declanşat de marţi, nu s-a mai făcut din 2007. Atunci, sindicaliştii vor fi consultaţi prin referendum privind greva generală.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here