Concursuri de director în „foc automat” – Ministerul Justiţiei forţează Puşcăriile

291

penitenciarul pag 1Interimatele şi împuternicirile ilegale la români, cu deosebire în anii de groază portocalie ai regimului Băsesciano-Boc-isto-MeReU, ţin cu mult mai mult decât ne putem noi închipui. Şi totuşi, iaca, se mai petrec şi minuni…

Scapă puşcăria Târgu Jiu de directori neaveniţi?!

Pe 1 februarie 2012 se anunţase iniţierea unui concurs pentru ocuparea postului de director şi la Penitenciarul Târgu Jiu. Exista o apreciere, conform căreia cele trei faze ale concursului se puteau finaliza până la 1 aprilie. Numai că 1 aprilie este Ziua Mondială a Păcălelilor. Noi semnalasem, în precedentul articol ilegalitatea Ordinului emis/comis de către fabrica de falsuri numită Autoritatea Naţională a Penitenciarelor(ANP), cârmuită prost de Chestorul dr. Ioan Băla. Interesant este că articolul din Gorjeanul a fost citit şi la Ministerul Justiţiei. Care îşi ia în serios rolul de organizator al concursului, în ciuda faptului că ANP, cu de la sine putere, şi-a arogat acest drept, potrivit unui ordin – cu bâlbe „a la chestorul Băla” – al MJ, semnat pe sub masă de secretarul de stat Lidia Barac. Nimeni alta decât o fostă preşedintă a Curţii de Apel Timişoara şi apropiată colaboratoare a actualului Chestor Ioan Băla, de pe vremea când acesta a fost director al Penitenciarului timişorean de pe str. Popa Şapcă. Aşa că ambele probe de concurs rămase în suspensie se vor susţine la Bucureşti, ieri prima şi astăzi a doua, la Ministerul Justiţiei. Nutrim speranţa că subsecretarul de stat Petronel Dobrică şi mai vechea noastră cunoştinţă Sorin Dumitraşcu, liderul unei federaţii sindicale naţionale din sistemul penitenciar, vor asigura necesara obiectivitate a concursului.

Apusul directoresei Raluca Niţoiu!

În felul acesta sunt puse la bătaie vreo 24 de funcţii de directori de pârnaie din toată ţara. Ieri s-a desfăşurat proba de management, iar astăzi proba practică pentru verificarea aptitudinilor profesionale. Practic, la intervenţia în forţă a MJ, concursurile intră în foc automat. Punând piciorul în prag, Ministerul Justiţiei va încheia seria împuternicirilor ilegale practicate de Chestorul dr. Ioan Băla ca pe propria-i moşie. Şi, astfel, puşcăria Târgu-Jiu va scăpa de neaveniţi de soiul C. Bălă, Marin Calotă sau actuala directoreasă Raluca Niţoiu. Noul curs al concursurilor poate avea un dublu sens: fie se clatină grav cârmuirea ANP, ori iese o treabă bună.

Din Cei Trei Crai de la Târgu-Jiu rămâne unul

Să-i reamintim pe cei trei crai de la Târgu-Jiu plecaţi cu emoţii şi multă (bună)voinţă spre Răsărit: Agentul Daniel Conea, Inspectorul Marius Popa şi Comisarul Ion Popescu. Conaşul Conea D. pare, prin natura funcţiei sale, favorizat de serviciile secrete, adică de cel/cei ce se ocupă de Prevenirea Criminalităţii în mediul penitenciar. Se vorbeşte, pe la colţuri, şi de o sponsorizare cu hamburgheri din partea unei firme de profil din zona Gării Târgu-Jiu, unde soaţa sa personală trebăluieşte ca vânzătoare. Marius Popa este şi el, la rândul lui, susţinut de liderul de sindicat Florin Şchiopu. Acel ilustru personaj al puşcăriei locale care ne va dezvălui în perioada următoare multe dintre secretele domniei sale, demne de „statul poliţienesc al lui Băsescu”(citat din ex-primul vice al PD-L, Sorin Frunzăverde) şi din sistemul penitenciar poliţienesc al Chestorului dr. Ioan Băla. Dintre cei trei crai, numai Bădia Ion Popescu e cu vechi ştate în puşcărie – cu bune şi cu rele -, dar cu prima şansă, fiind şi opţiunea conducerii ANP, întrucât cunoaşte cel mai bine jocurile de culise, precum şi pe cele de glezne.

Nimic nou pe frontul Comisiei de (in)disciplină!

Cândva, ne exprimam disponibilitatea şi interesul de a participa la Şedinţa de Bilanţ pe 2011 ori la şedinţele Comisiei de Disciplină. Desigur, la cele cu caracter public şi nesecrete de stat!. În condiţiile în care domnul Gheorghe Chiţu ne-ar fi dat acceptul sau cuteza chiar dumnealui să ne invite. Dar, deocamdată, n-a fost să fie. E un păcat sau o boală acută de care suferă şi actuala directoreasă ce cumulează şi funcţia de Purtătoare de vorbe. Total lipsiţi de transparenţă – domnul… şi doamna… – refuză. Ba, mai mult chiar susţin o aberaţie, vezi Doamne, că presa n-ar prea veni la ei. Iar doamna purtătoare de vorbe afirma aiureala că nu avea aprobare de la ex-directorul Marin Calotă. Ei bine, acum şi-ar fi putut da singură aprobare, fiind şi directoreasă. Fie şi temporară.

Disciplină Versus Acte de indisciplină!

S-ar părea că ofiţerul Gheorghe Chiţu este unul dintre cei ce se ocupă cu managementul situaţiilor de urgenţă. Deşi unii răutăcioşi susţin că el mai mult taie frunză la câini. Ca drept dovadă e şi totala lui inactivitate! Domnul comisar ce se ascunde sub acest nume, deşi nu chiţăie nimic, excelează la capitolul privind activitatea Comisiei de (in)disciplină a puşcăriei, al cărei preşedinte nu doar pretinde dar chiar şi este. Logica lui de fier în instrumentarea cazurilor este la fel cum ne spunea Părintele Arsenie Boca: “În mintea strâmbă şi lucrul drept se strâmbă”. Dacă am vrea să facem puţină istorie, în urmă cu vreo 7 ani, soţia domniei sale – Cornelia Chiţu – a fost dat afară de la pârnaie pe motiv că se ocupa cu un fel de bişniţă cu deţinutele. Doamna fiind supraveghetoare pe Secţia de deţinere Femei. La acea vreme, s-a pus şi problema destituirii soţului acesteia, adică a lui musiu Gheorghe Chiţu, întrucât banii şi bunurile obţinute în urma „trocului” cu deţinutele erau folosite în familie. În scopuri şi interese comune. Şi dat fiind faptul că aveau acelaşi loc de muncă, soţul soţiei sale nu putea fi străin de mişmaşuri. În loc de un şut în fund, scuzaţi expresia, soţul se bucură de (prea)măriri. Cu toate că una din condiţiile de bază ca să fii ditamai preşedinte al Comisiei de (in)disciplină este să ai probitate morală unanim recunoscută. Aşa că, stimaţi cititori, vă lăsăm să judecaţi şi singuri. O altă regulă necesară ar mai fi ca numitul Chiţu să aibă studii juridice. Şi nu are, chiar dacă Universitatea „C. Brâncuşi” Târgu-Jiu nu-i departe! Clevetitorii mai puşi pe şotii aruncă şopârle, vorbind despre o legătură apropiată cu liderul de sindicat al puşcăriei Târgu Jiu – celebrul Florin Şchiopu. Şi înclinăm să le dăm dreptate, permiţându-ne o banală întrebare: Câţi dintre membri de sindicat ai lui Florinel Cel Şchiopu au fost sancţionaţi la Comisia de tămâiere şi cu ce, raportat la numărul de sesizări? Până la aflarea răspunsului, îndrăznim să dăm noi un răspuns. Cum ar zice comentatorii de fotbal bulgari „Nula na nula!”

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here