Concluziile anchetei ministeriale, amânate! – Zeci de documente, ridicate în cazul “Tulic”

99

Picture 169De trei zile, corpul de Control al Ministerului Sănătăţii se află la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu, pentru a face o anchetă privind moartea tinerei de 17 ani care se internase pentru o operaţie de amigdalită şi a murit în urma unui infarct. 

În aceste zile, rând pe rând, toţi medicii implicaţi în acest caz au fost audiaţi de cei patru reprezentanţi ai Ministerului. Primele concluzii ale anchetei erau aşteptate la sfârşitul săptămânii trecute, însă, reprezentanţii ministerului au declarat că va mai dura câteva zile până când se va trage o concluzie.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii se află de vineri seara la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu pentru a ancheta cum a murit Raluca Tulic, tânăra de 17 ani din Slivileşti, internată la secţia ORL pentru a se opera de scoatere a amigdalelor. Cei patru medici din cadrul Ministerului Sănătăţii au vrut să vorbească cu toţi cei care s-au ocupat de fată. Rând pe rand, au fost chemaţi să declare tot ce ştiu în faţa comisiei, de la medicul de familie al tinerei şi până la medicul legist care i-a efectuat necropsia.

Zeci de declaraţii

“Au fost ridicate foarte multe acte. Iniţial, cei din comisia ministerială au vrut să vorbească cu personalul care a îngrijit-o pe tânără, cu cei care urmau s-o opereze şi cu medicul care a efectuat necropsia. La început a fost o discuţie, apoi a fost nevoie să dea explicaţii scrise. Eu am văzut câte copii s-au făcut la documente, sunt foarte multe. Comisia a mers pe secţie, chiar şi în salonul în care a murit tânăra pentru a se vedea dacă există sau nu sistem de oxigen, lucru pe care îl constatasem şi eu într-un raport. Nu există acest oxigen pe salonul în care se afla fata. S-a mers apoi la secţia reanimare, au vrut să vadă cum s-a intervenit cu echipa de resuscitare şi cine a administrat tratamenul”, a declarat directorul Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, Marius Boieriu.

Presa e de vină!

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au confirmat şi ei că anchetează de la dotările din spital până la actul medical. Vor să vadă dacă medicii au vreo vină în privinţa morţii tinerei. Oricum, chiar şi în faţa comisiei de la Bucureşti, unii medici din Gorj nu au ezitat să se dea în stambă. În stilul caracteristic, şeful secţiei ORL, Gheorghe Stanciu susţine că dacă presa nu ar fi făcut atâta vâlvă pe acest caz, cei de la minister nu s-ar fi deranjat să vină la Târgu-Jiu. În acelaşi timp, Stanciu afirmă că de murit se moare şi în cârciumă, dar în spitale. O atitudine la fel de indiferentă faţă de faptul că o fată de 17 ani a murit a avut-o şi şefa Laboratorului de Medicină Legală din Gorj, Claudia Beldean. După ce în ziua necropsiei, Claudia Beldean a chemat paza să o scoată din clădirea instituţiei pentru că nu poate ieşi afară de jurnalişti, vineri seara, chemată de comisie să explice aspectul în legătură cu cauza morţii, Beldean s-a dat iar în stambă. “Filmaţi-mă că sunt un VIP, arăt bine?”, s-a adresat ea jurnaliştilor, deşi aceştia o întrebaseră pentru ce fusese chemată de către reprezentanţii Ministerului.

Înmormântată lângă frate!

Raluca Tulic a fost înmormântată sâmbătă la cimitirul din Miculeşti, lângă fratele ei. La înmormântare colegele de şcoală au purtat tricouri pe care se afla chipul Ralucăi. În casa familiei Tulic, două tablouri se aflau în doliu, al băiatului pe care-l pierduseră în urmă cu doi ani, tot la vârsta de 17 ani şi al Ralucăi, pe care au pierdut-o miercuri, 10 august 2011. Familia Tulic nu mai are alţi copii. În privinţa Ralucăi, familia vrea să depună plângere împotriva celor care au greşit din punct de vedere medical, dacă se va dovedi acest lucru. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a deschis o anchetă cu privire la moartea tinerei.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here