Concesiune cu dedicaţie – Braconaj în fondul de vânătoare al Obştei Peştişani, la discreţia boss-ului „Ursului carpatin”

1062

Faptul că, de ani de zile, pădurile din munţii Gorjului sunt rase şi nu se mai plantează nimic a devenit o obişnuinţă. La fel se distruge şi cealaltă bogăţie a României – fondul cinegetic. Părtaşe la ambele exploatări şi dispariţii de-a dreptul criminale au fost, la început, ocoalele silvice din Gorj – cu pădurari năimiţi şi lacomi -, dar şi asociaţiile de proprietari ai pădurilor. Dintre ele, după cum veţi vedea, nu face excepţie Obştea Peştişani, ba chiar excelează, mai ales de când preşedinte-director general este ec. Ion Poenaru, zis POE.

Oameni adevăraţi şi printre poliţişti !
Prin Gureni, sat de pe Valea Bistriţei, aparţinând de comuna Peştişani, s-au înmulţit zvonurile despre vânătorile ilegale, adică braconajele, din munţi. O mică bucurie ar fi aceea că mai sunt oameni adevăraţi în rândul poliţiştilor Gorjului, cărora nu le-a fost teamă de ameninţările grangurilor prinşi asupra faptelor.
Aşa de pildă, martorii spun că pe 1 decembrie 2012, o patrulă a Poliţiei făcea un control de rutină la materialele lemnoase exploatate/furate pe Valea Bistriţei, în zona barajului Clocotici. Poliţiştii au oprit o camionetă încărcată cu metri steri de material lemnos. Din cercetări s-a constatat că transportul era fără forme sau documente legale. Au apelat telefonic IPJ Gorj, cerând un echipaj de serviciu care să vină şi să preia cazul, în aşa fel încât ei să-şi continue activitatea.
În acest timp, au apărut câteva JEEP-uri ce veneau de la o vânătoare. Şeful acestor vânători se numeşte Valentin Jerca, patronul unei pensiuni „Casa Vânătorilor”, şi şeful unei asociaţii private de vânătoare, care a închiriat fondul de vânătoare Bistriţa de la Obştea Peştişani. Suma din contractul, modic, este de doar 2.000 de euro pe an, bani pe care musiu Jerca Valentin nu i-a plătit niciodată. În anul 2011 a achitat numai 5.000 de lei! Iar în anul 2012, ec. Ion Poenaru, preşedintele-director general al Obştei Peştişani, la adunarea generală, n-a mai scos o vorbă despre câţi bani a plătit Valentin Jerca, în anul trecut, ori măcar dacă a mai achitat vreo sumă! Chit că în contract se mai prevede o clauză conform căreia numitul Valentin Jerca este obligat să restituie Obştei Peştişani 80% din banii încasaţi pe exemplarele vânate! Mai marele peste pădurile oamenilor asociaţi în Obştea Peştişani – ec. Ion Poenaru se crede cel puţin Stăpânul munţilor, dacă nu cumva şi chiar al comunei Peştişani. Tace mâlc şi, probabil, la desele lui vizite la Pensiunea „Casa Vânătorului”, aparţinând afaceristului Jerca, nu se duce doar pentru chiolhanuri!

Ameninţările lui Guiman, şoferul-SPP-ist al lui Băsescu
Pe timpul legitimărilor şi al verificării armelor de vânătoare din ditamai JEEP-urile, un individ care s-a prezentat ca fiind Robert George Guiman, maior la SPP, după cum s-a prezentat, şi, vezi Doamne, cum că ar fi şoferul lui Traian Băsescu, a devenit irascibil. Trecând la ameninţări asupra Inspectorului Florin Curcă, cum că „te voi dezbrăca de uniformă şi te voi lăsa pe drumuri!”, adică fără serviciu, tupeistul n-a impresionat pe nimeni. Acesta a dat dovadă de mult profesionalism şi a continuat cercetările.
S-a controlat toată coloana de maşini, formată din 5(cinci!) JEEP-uri, fiind ajutat şi de către agentul principal Ionuţ Căplescu, şeful Secţiei de Poliţie din comuna Peştişani. Normal, au fost mai mulţi vânători şi gonaci, însă ultima maşină, care avea un mistreţ, n-a putut fi controlată.

Concluzia: Braconaj !
După controlul executat s-au constatat următoarele: numitul Jerca Valentin se afla la braconaj, întrucât nu deţinea nicio autorizaţie de recoltare a vânatului, nu avea niciun proces verbal de protecţia muncii – unde trebuiau să fie nominalizaţi toţi vânătorii şi toţi gonacii -, cu precizarea speciei de vânat la care se execută vânătoarea, numărul de piese aprobate pentru împuşcat şi punctajul ce se stabileşte de către ITRS Vâlcea, condusă de Constantin Iepure.
Toată această scenă s-a petrecut în clădirea de pe Barajul Clocotici, martori fiind electricienii şi paza de serviciu în ziua de 1 decembrie 2012. Aceşti domni şi doamna L.S. au asistat la toate discuţiile, ameninţările din partea domnului Valentin Jerca – împuternicit de Stăpânul munţilor, ec. Ion Poenaru, preşedinte-director general al Obştei Peştişani(probabil, să se comporte ca şi cum ar fi pe propria-i moşie!) şi ale maiorului SPP Robert George Guiman. Cei doi ar fi cazul să afle că aceste păduri – flora şi fauna – sunt ale proprietarilor strânşi în Obştea Peştişani. De care, după cum se vede, beneficiază după bunul său plac acela ce se crede Stăpânul munţilor – Ion Poenaru, zis POE.

Pagubele anilor trecuţi imputabile lui Ion Poenaru?!
După cum au aflat cei din satul Gureni, unde Valentin Jerca deţine pensiunea „Casa Vânătorului”, cu preţuri de cazare „all inclusive” – de 1000 euro/zi, numai în anul 2011 s-au vânat 3 cerbi, 3 capre negre şi 5 ţapi (căpriori), plus 6 mistreţi. Mai ştie cineva dacă s-au emis autorizaţii pentru aşa ceva?
Controlul de care-am vorbit mai sus s-a petrecut pe vremea Inspectorului Şef al IPJ Viorel Salvador Caragea. Timpuri neîntrerupte nici astăzi, când tot domnia sa este Comisar Şef şi comandant. Pentru că are asemenea profesionişti precum Inspectorul Florin Curcă, maestrul Viorel Salvador Caragea ar trebui felicitat. Ceea ce nu se cunoaşte, totuşi, e faptul că acele constatări probabil au fost înmormântate.
Cine doreşte să afle preţurile ameţitoare la care se ridică „trofeele” vânării unor cerbi, capre negre ori mistreţi, poate accesa site-ul www.ursul-carpatin.ro, aparţinând Marelui Maestru al Combinaţiilor Valentin Jerca. Omul sau vânătorul care-a mai braconat acum vreo lună de zile alţi 4 (patru!) mistreţi, la locul numit Valea Lungă, imediat după Barajul Vâja.
Să amintim că tariful unui urs vânat – cu sau, mai ales, fără forme legale – oscilează între 5.000-15.000 de euro! Pagubele sunt imense şi pentru acţionarii Obştei Peştişani, dar mai ales pentru flora şi fauna României.
Pentru cunoscători, tot vânatul se impune a fi crotaliat – se pune la picior un număr de ordine, ca să nu poată fi schimbat, iar operaţia se face de către un medic de la Direcţia Sanitar Veterinară. Asta în cazul că vânătorile ar fi legale şi nu „regale” ori SPP-istice. Sub oblăduirea Marelui Mahăr Ion Poenaru, zis POE!
La final, ne întrebăm de ce oare nu s-a stabilit în adunarea generală a Obştei Peştişani o comisie sau măcar un membru al asociaţiei private a proprietarilor de pădure care să participe obligatoriu la partidele de vânătoare?
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here