Comisarii Gărzii Financiare nu se întorc în ograda lui Pupăzan

341

Picture 015Ion Pupăzan, comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj nu se gândeşte încă la momentul când vor fi repuşi în funcţii cei 11 comisari daţi afară la finalul lunii iulie, în urma reorganizării din domeniul finanţelor din ţară, reorganizări făcute atât la nivelul Gărzilor cât şi la Direcţiile de Finanţe Publice.

Toţi comisarii de la Garda Financiară Gorj care nu au trecut examenele din vară şi au fost daţi afară îşi caută la ora actuală dreptatea în instanţă. O parte dintre ei contestă atât rezultatele concursurilor susţinute la centrele din ţară, cât şi eliberările din funcţii. În vederea susţinerii examenelor, secţia Gorj a fost arondată pentru testare la Craiova, unde pe 11 iulie a.c. a avut loc proba scrisă, iar pe 15 iulie, concurenţii au susţinut interviul. În speranţa salvării locului de muncă într-o ţară în care ofertele de servicii sunt unele restrânse, sute de comisari ai Gărzilor Financiare din ţară au apelat la justiţie. Până acum, doar cinci comisari, şi aceia din judeţul Vrancea, au avut câştig de cauză în instanţă şi urmează să se întoarcă la serviciu. În Gorj, situaţia este încă tensionată şi în aşteptare.

11 comisari, pe făraş la Gorj

pupazan„Noi încă nu ne gândim ce va fi dacă vom fi nevoiţi să repunem în funcţie foştii comisari. Din câte ştiu, toţi cei 11 care au fost eliberaţi din funcţie la sfârşitul lunii iulie, au contestat în instanţă această decizie şi îşi vor locul de muncă înapoi. Acţiunile lor în justiţie sunt în derulare, procesele sunt pe rol şi încă nu s-au finalizat. Din câte ştiu, acest lucru s-a petrecut într-un singur judeţ din ţară din zona Modovei. Ştiu că foştii angajaţi au avut de suferit de pe urma reorganizării dar acest lucru s-a petrecut la toate unităţile din ţară. Şi instituţia noastră a avut de suferit deoarece a crescut volumul de muncă al angajaţilor rămaşi în funcţii”, a declarat Ion Pupăzan, comisar-şef al Gărzii Financiare Gorj. Înainte de reorganizarea de la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la secţia Gorj a Gărzii Financiare erau încadraţi în funcţii de execuţie 22 de salariaţi, din care 11 au părăsit sistemul, poate temporar, astfel înjumătăţindu-se numărul comisarilor gorjeni.

Mii de posturi reduse

La începutul verii, Guvernul României a aprobat trei hotărâri care vizau reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gărzii Financiare şi Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice, prin reducerea a 4.927 de posturi din aceste instituţii şi a 550 de posturi de conducere. Prin teste grilă au trecut şi 26 de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Gorj, iar bibliografia de examen a cuprins subiecte din Legea Funcţionarului Public, Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Codul Etic al Funcţionarului Public, Legea 161 privind transparenţa decizională, Legea privind finanţele publice, Legea contabilităţii, Codul de conduită al funcţionarilor publici, Legea bugetului de stat, normele de aplicare a codului fiscal şi codului de procedură fiscală, Hotărârea Guvernului de reorganizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Legea bugetului de stat. Deoarece nu au trecut testarea profesională, un număr de 9 angajaţi ai instituţiei au trecut în corpul de rezervă. În cadrul DGFP Gorj, îşi desfăşoară în prezent activitatea aproape 460 de salariaţi.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here