Clădirea publicației ,,Gorjeanul” – monument istoric – este grav afectată de cele două cutremure!

3980

* De peste trei ani, proprietarii încearcă să obțină o autorizație de reabilitare dar cumplitul proces birocratic al statului frânează orice investiție care, în situația de față, e vitală! Cine plătește în cazul prăbușirii acestui monument?
* Problemele deja existente s-au acutizat!
* Monumentul istoric este fisurat!

Clădirea în care își desfășoară activitatea redacția cotidianului ,,Gorjeanul”, o construcție istorică a municipiului, a fost extrem de afectată de cele două cutremure de 5,2 și 5,7 grade pe scara Richter, care au zdruncinat, luni și marți, zona Olteniei și în mod special orașul Târgu-Jiu.

Acoperișul, pereții interiori și fațada monumentului prezintă acum fisuri care necesită reparații urgente!
Numai că statul, prin experții săi, frânează orice astfel de investiție vitală în cazul acestei clădiri. Sinuosul drum până la eliberarea unei autorizații de reabilitare durează, în cazul de față, de peste trei ani.

,,Statul pune piedici în cascadă!”
Reabilitarea construcției nu a putut fi posibilă pentru că experții care ar trebui să facă ce au în fișa postului întârzie orice proiect, orice document pe care trebuie să-și pună ștampila. Directorul cotidianului ,,Gorjeanul” vorbește cu multă îngrijorare, dar și revoltă:
,,Este pur și simplu o corvoadă. Sistemul de reglementare privind eliberarea autorizațiilor de reabilitare a monumentelor este extrem de greoi, este un obstacol pe care cu eforturi enorme poți să-l treci, dacă nu cumva chiar imposibil.
Sunt experți care nu răspund la telefon cu anii… Sunt arhitecți de care nu mai dai, te amână, te mint. Apoi vin cei de la Cultură care se întrunesc o dată pe lună.
Dacă ai noroc, îți deliberează dosarul. Dacă nu, mai stai o lună. Și tot așa. Este incredibil! În loc să-ți elibereze drumul atunci când vrei să investești în ceva atât de important cum e un monument istoric, statul pune frâne peste tot. Încercăm de trei ani de zile să reabilităm această clădire, cu eforturile noastre financiare. Este aproape imposibil. Dar pentru că astfel de proiecte sunt consumatoare de energie, experții, arhitecții, toți cei care ar trebui să-și pună semnătura, să analizeze și să aprobe aleg să facă lucruri cât mai ușoare. În ultimii ani am încercat să obținem o astfel de autorizație, pentru a reabilita această clădire care oricum se deteriora cu fiecare zi care trecea, iar acum, după două cutremure, este în pericol de prăbușire.
Problemele s-au agravat foarte mult în urma acestor două cutremure și a zecilor de replici, dar mai ales în urma celui de-al doilea, de marți. Pereții exteriori și interiori au fisuri grave. Dar, ne confruntăm cu un haos, un hățiș birocratic din care nu mai poți să ieși.
Municipalitatea îți eliberează autorizația doar în baza unui dosar plin de documente, care trebuie să conțină toate avizele de la experți, arhitecți, de la direcția pentru cultură care trebuie să analizeze proiectul, toate documentele privind instalații electrice, structura, un dosar de zeci de pagini. Nu le ai, nu poți obține autorizația de reabilitare/restaurare, deci nu poți începe nicio lucrare de renovare.
Ca să nu mai vorbim de costuri care sunt, pur și simplu ucigătoare dar pe care noi ni le asumăm. Statul pune piedici în cascadă. Eu chiar nu știu cum vor ieși din această situație… Clădirea asta are nevoie de reparații rapide. Totul este o urgență. Altfel, e un pericol, efectiv”, a mai spus directorul publicației noastre, Dragoș Ionică.
Mihaela C. Horvath

1 COMENTARIU

  1. Bine că statul nu stie decât să ia de la noi.
    Nici măcar când eşti bine intenţionat să realizezi ceva din banii tăi, nu te susţine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here