Cireşele, sărbătorite la Turcineşti

383

Localnicii din comuna Turcineşti s-au adunat ieri în mijlocul plantaţiei de cireşi pentru a participa la cea de-a zecea ediţie a „Sărbătorii Cireşelor”. Edilul localităţii, Vasile Gogălniceanu a menţionat că producţia cireşelor din acest an este cea mai bună din ultimii şapte ani.

Sărbătoare mare la Turcineşti. Edilul localităţii alături de localnici, dar şi câţiva specialişti de la Camera Agricolă şi APIA Gorj au marcat importanţa cireşului în comună. Toţi cei care au ajuns, ieri, în satul Rugi, la sărbătoarea cireşului au fost întâmpinaţi cu cireşe, de către elevii de la şcoala din comună. “Suntem la cea de-a zecea ediţie a zilei Cireşului în comuna Turcineşti. Ca de fiecare dată am făcut-o simplu, cu specialişti şi cu tineretul din comună pentru a duce mai departe tradiţia care se menţine în satul Rugi de o bună bucată de vreme şi nu vrem să piară. Participă specialişti de la Camera Agricolă şi APIA Gorj. Producţia de cireşe din acest an se pare că este cea mai bună din ultimii şapte ani. Ploile din zilele acestea nu au afectat până în prezent cireşele, mai repede au fost oarecum afectate de seceta de la începutul lunii mai. Producţia foarte bună în schimb oamenii locului se confruntă cu greutăţi în recoltare. Sunt oamenii de 80 de ani care se urcă în cireşi, se pot întâmpla accidente după cum au spus şi cei doi specialişti.”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul localităţi Turcineşti.
Edilul a mai spus de asemenea că oamenii îşi vând cireşele la poartă, afacerea fiind bunicică. Preţul este cam mic în comparaţie cu preţul cireşelor vândut în pieţe, localnicii le dau cu 3 sau 4 lei kg.

Cireşele de Turcineşti, marcă înregistrată
Auzindu-se la televizor despre sărbătoarea cireşelor din comună, despre gustul şi savoarea fructelor, comercianţii de la Bucureşti au contactat primarul localităţii pentru a le comercializa şi în capitală.
“Anul trecut după sărbătoarea cireşelor, ştirea a apărut în presa locală şi naţională. Am fost foarte bucuros să văd la televizor că în piaţa din capitală erau cireşe de Rugi. Aceste cireşe sunt foarte bune, ecologice, oamenii nu fac aproape nici o stropire. Cred că este cel mai mare bazin de cultură a cireşelor din ţară. Sunt câteva zeci de hectare, iar terenul este ideal pentru cultura cireşelor”, a mai spus Gogălniceanu.

APIA Gorj sprijină cireşarii
Specialiştii de la Camera Agricolă Gorj, spun că cireşele de la Turcineşti, beneficiază de condiţii extraordinare, atât în ceea ce priveşte solul cât şi clima. Aceştia au oferit câteva sfaturi cu privirea la combaterea eficientă a dăunătorilor sau a tăierilor de rodire. Constantin Negrea, şeful APIA Gorj a oferit la rândul său sfaturi de accesare a fondurilor europene. “APIA Gorj sprijină financiar cultivatorii de teren şi în speţă deţinătorii de plantaţii pomicole, culturi permanente aşa cum le spunem noi în termeni tehnici, din localităţile judeţului. Sprijinul va continua şi în perioada următoare, este vorba despre viitor al politicii agricole comune 2014-2020, va continua această susţinere a plăţilor unice pe suprafaţă. Plata este importantă din acest punct de vedere pentru că, creşte treptat de la 120 de euro la hectar în 2012 până la aproximativ 200 de hectare în 2020”, a precizat Negrea.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here