CEO muşamalizează debitul în dosarul ,,Motorina”

725

SNLOZece miliarde de lei vechi nu au fost recuperaţi nici până acum de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO) în dosarul ,,Motorina”, aflat încă în cercetare la procurorii Parchetului Judeţean Gorj. Asta, în condiţiile în care a trecut mai bine de un an de la înregistrarea datoriei şi de la reţinerea persoanelor implicate în ţeapa dată Bazei de Aprovizionare Rovinari. Se aşteaptă însă ca prejudiciul creat SNLO să fie făcut dispărut odată cu preluarea patrimoniului unităţii, de noul Complex Energetic Oltenia(CEO).

CEO astupă găurile unităţilor care au intrat în componenţa acestei entităţi. Odată cu preluarea patrimoniului acestor societăţi radiate acum, debitele vechi dispar iar pagubele sunt muşamalizate. Asta se aşteaptă să se întâmple şi în cazul atât de cunoscut, intitulat de presă drept ,,Motorina”, în care SNLO, societate aflată acum în componenţa Diviziei Miniere a CEO, ar uram să facă dispărut debitul de 10 miliarde de lei vechi. Vorbim de debitul apărut după ce subunitatea SNLO, Baza de Aprovizionare Rovinari, a oferit motorină în valoare de 10 miliarde de lei vechi unei societăţi falimentare din Caraş-Severin. Ţeapa a ajuns târziu la urechile conducerii SNLO care a cerut ca subunitatea să dea în judecată, de urgenţă, firma pentru recuperarea banilor. SNLO a câştigat în instanţă recuperarea datoriei dar când a fost să o ia de la firma în cauză nu a avut cum. SC Licater SRL nu avea mai nimic care se putea vide pentru a recupera debitul. În concluzie Iustin Moţa, fostul director PDL al Bazei de Aprovizionare Rovinari, a fost pus, după 24 de ore petrecut în arestul IPJ Gorj, să recupereze datoria. Nu a putut recupera mai nimic iar debitul este la un pas să se şteargă din ,,condica” cu datorii a SNLO.

Moţa se judecă a doua oară cu SNLO

În ce îl priveşte pe Iustin Moţa, după ce a anunţat o decizie de sancţionare la salariu, primită de la şefii săi din SNLO, acesta a iniţiat în 8 mai 2012 a doua acţiune în instanţă împotriva angajatorului său tot pentru a contesta o decizie de sancţionare. Deja dosarul este la al treilea termen, care a fost amânat pentru 30 august după vacanţa judecătorească. SNLO nu s-a îndreptat în instanţă însă împotriva lui Moţa pentru recuperarea prejudiciului de 10 miliarde de lei vechi creat în dauna societăţii.

Patroana îşi vinde benzinăria

Altă persoană cercetată în dosar, Aida Elena Prisacă, femeie de afaceri din Târgu-Jiu, reţinută şi ea pentru 24 de ore în acelaşi dosar ,,Motorina” este în negocieri pentru a-şi vinde benzinăria, se vehiculează printre apropiaţii acesteia. Afacerista a găsit deja un cumpărător şi vrea să se spele pe mâini de benzinăria care a făcut-o să petreacă o noapte în arestul IPJ Gorj.

Anamaria Stoica

Faptele din dosar

În perioada decembrie 2009 – martie 2010 Aida Elena Prisacă a derulat afaceri de aproximativ 1,7 milioane de lei cu firma Moldavia Oil SRL Iaşi, administrată de un anume Dan Izvernari, afacerist trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, împreună cu primarul oraşului Reşiţa. Relaţia de afaceri dintre aceştia s-a întrerupt în momentul când Moldavia a rămas restantă, către firma patronată de Prisacă, cu un milion de lei, iar femeia de afaceri a depus plângere la poliţie. După mai multe discuţii cu poliţiştii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Gorj, care spuneau că nu-l găsesc pe afaceristul Izvernari, femeia a pus la dispoziţia acestora maşina personală pentru a se deplasa în Caraş-Severin. Rezultatul: NUP pentru Izvernari. Peste câteva luni, femeia de afaceri de la Tg-Jiu a fost contactată de Izvernari pentru a ajuta o societate din Caraş, Licater SRL, care-i era datoare acestuia, să cumpere motorină de la SNLO şi, în contul datoriei sale către firma din Tg-Jiu, aceasta să-şi oprească o cantitate de combustibil. Baza de Aprovizionare Rovinari a încheiat cu Licater SRL un contract privind livrarea a 1.500 de tone de motorină, din care societatea din Caraş Severin a apucat să ia 198 de tone, într-un interval de 15 zile. Livrările au început în 2010 pe 26 august şi au fost sistate pe 9 septembrie, când datoria Licater a depăşit un milion de lei. Licater SRL îşi dovedise bonitatea cu o linie de credit de 800.000 de lei, dar şi prin semnarea mai multor bilete la ordin. Văzând că Licater nu plăteşte, Iustin Moţa a băgat un prim bilet la ordin spre decontare, numai că firma din Caraş Severin nu avea disponibil în cont. Pe 10 octombrie, Baza de Aprovizionare Rovinari s-a adresat Tribunalului Caraş Severin, acţiunea fiind de somaţie la plată a firmei Licater, proces finalizat la data de 2 mai cu obligarea firmei la plata sumei de 1.079.998,48 lei către SNLO. Banii nu au fost recuperaţi nici până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here