Centenarul naşterii Mariei Lătăreţu, sărbătorit la Bălceşti

403

PB070603În perioada 7-10 noiembrie, municipiul Târgu-Jiu găzduieşte cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”. Dacă manifestările organizate luni au fost dedicate marcării a 100 de la naşterea privighetorii neamului românesc, începând de astăzi solişti vocali şi instrumentişti vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor şi îşi vor demonstra talentul în faţa juriului, dar şi a publicului gorjean.

Manifestările dedicate centenarului naşterii privighetorii neamului românesc au debutat încă de ieri în satul natal al Mariei Lătăreţu. Astfel începând cu ora 11:00, oameni de cultură gorjeni şi PB070597autorităţi locale şi judeţene s-au adunat în curtea Casei Muzeu „Maria Lătăreţu” pentru a sărbători ziua de 7 noiembrie, ziua în care marea interpretă a văzut lumina zilei într-o căsuţă din satul Bălceşti. După slujba de pomenire şi alocuţiunile evocatoare susţinute de autorităţile locale şi judeţene, a urmat depunerea coroanelor de flori şi un scurt moment artistic prezentat de copiii din Bălceşti. Tot cu această ocazie s-a desfăşurat şi un concert omagial de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu şi de Grupul Folcloric „Bălceştii Mariei”.

Începe Festivalul „Maria Lătăreţu”

PB070624Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” se desfăşoară în fiecare an în oraşul nostru, fiind un prilej binevenit pentru soliştii vocali şi instrumentişti din toată ţara să-şi demonstreze talentul. Tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani au participat ieri la preselecţia ce s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, începând cu ora 14:00. Fiecare interpret va prezenta în concurs cu două piese: o doină sau o baladă fără acompaniament şi un cântec ritmat, cu acompaniament orchestral. Spectacolele au loc la Casa de Cultură a Sindicatelor în zilele de marţi, miercuri şi joi, începând cu orele 19:30. Cei care doresc să privească spectacolul de muzică populară trebuie să ştie că intrarea este liberă însă accesul publicului în sală este permis numai până la orele 19:00. În fiecare seară de concurs, după concurenţi, pe scenă vor urca ansamblurile „Maria Lătăreţu”, respectiv „Doina Gorjului”, care vor încânta publicul cu spectacole dedicate marii interprete. Ultima seară a festivalului este rezervată Galei premiilor, urmată de un recital extraordinar cu interpreţi îndrăgiţi din „constelaţia de aur a folclorului românesc”. Maria Ciobanu, Lucreţia Ciobanu, Elena Merişoreanu, Niculina Stoican, Cornelia şi Lupu Rednic sunt doar câţiva dintre invitaţii care vor urca pe scenă în ultima seară a festivalului. Mai mult, potrivit organizatorilor, aproape toţi interpreţii de muzică populară invitaţi vor cânta live.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here