Cei 49 de dispăruţi în urma accidentului din Siberia ar trebui consideraţi morţi?

362
2000_Vladimir_PutinPremierul rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că cele 49 de persoane dipărute în urma catastrofei fără precedent produsă la o hidrocentrală din Siberia ar trebui să fie considerate moarte, lucru care ar ridica bilanţul victimelor la 75. „Este inutil să se pretindă că nu ar fi evident”, a declarat Putin, în timpul vizitei la centrala Saiano Şuşenskaia, la aproximativ 4.300 de kilometri est de Moscova.
Până în prezent, bilanţul provizoriu întocmit de autorităţi era de 26 de morţi. Premierul a anunţat acordarea unor compensaţii financiare familiilor victimelor accidentului care s-a produs la această hidrocentrală, construită în urmă cu 30 de ani de fostul regim sovietic.

Grupul rus Rushidro, care administrează centrala, a „hotărât să acorde un milion de ruble (22.000 de euro) fiecărei familii” a victimelor, a anunţat acesta, subliniind totodată că această sumă nu este suficientă. „Aceste fonduri trebuie extinse la familiile celor dispăruţi”, a declarat Putin.
Astfel, premierul a anunţat şi acordarea unui ajutor din partea statului. „Fiecare familie a dispăruţilor va primi o compensaţie de un milion de ruble (22.000 de euro), iar răniţii un ajutor din partea bugetului federal”, a afirmat acesta, potrivit declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.
Putin a cerut, de asemenea, Ministerului Energiei şi grupului Rushidro să îi fie prezentat, într-un interval de şase săptămâni, un plan de reconstruire a centralei.
„Planul trebuie pregătit şi prezentat Comisiei guvernamentale în următoarele şase săptămâni şi va fi aprobat de Guvern”, a declarat premierul.
Acesta i-a însărcinat, de altfel, pe miniştrii Energiei şi Justiţiei să elaboreze, până la 10 septembrie, un proiect de decret guvernamental privind posibilitatea reglementării temporare a preţurilor de pe piaţa de energie electrică.
Aproximativ 2.000 de persoane, salvatori, experţi şi salariaţi, sunt mobilizate la malul fluviului Ienisei pentru a căuta supravieţuitori printre resturile centralei hidroelectrice, care a fost distrusă în proporţie de o treime.
Selecţie Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here