CE Oltenia taie peste 100 de hectare de pădure. „După 10 ani de așteptări”

1025

Guvernul a decis scoaterea definitivă din fondul forestier a unor terenuri pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj. Defrișările sunt necesare pentru ca frontul de lucru să poată fi extins. Este vorba de tăierea a peste 100 de hectare de pădure, aflate în proprietatea publică a statului.

Executivul a aprobat miercuri, prin hotărâre, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către CE Oltenia, a unui teren de peste 81 de hectare în vederea realizării obiectivului de utilitate publică şi de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8 milioane tone/an lignit”.
Printr-o altă hotărâre de guvern s-a stabilit scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, a altui teren, în suprafaţă de peste 28 hectare, pentru „punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8.500 mii tone/an lignit la Cariera Jilţ Sud”.
„După 10 ani de așteptări, s-a luat o decizie foarte importantă pentru carierele din CE Oltenia și implicit siguranța sistemului național de energie. Încă o dată se poate vedea că dacă factorii de decizie de la nivel local și de Guvern se implică în rezolvarea problemelor CE Oltenia, vin și rezultatele”, susține Sindicatul Liber EMC Roșia.
Codul Silvic a fost modificat, astfel că este permisă scoaterea din fondul forestier național a unor suprafețe de teren, fără compensare, atunci când este vorba de exploatarea cărbunelui. Până anul trecut, compania era obligată să împădurească 5 hectare de teren pentru a defrișa unul.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here