Câți gorjeni suferă de cancer pancreatic

1269

Cancerul pancreatic este în creștere și este cunoscut pentru faptul că se dezvoltă fără simptome, fiind adesea descoperit prea târziu, când se află deja în stare avansată.

Conform statisticilor, cancerul de pancreas ocupă locul 12 în topul cancerelor în ceea ce privește frecvența, cu un număr de peste 330.000 de îmbolnăviri la nivel global.

O persoană din 76 poate dezvolta această afecțiune malignă, 55 la sută dintre cancerele de pancreas apărând în țările dezvoltate.

În județul Gorj, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 10 cazuri noi de pacienți care suferă de cancer pancreatic, iar în evidență sunt în prezent 177 de pacienți cu acest diagnostic.

„Cancerul pancreatic apare ca urmare a mutațiilor celulare care se instalează la nivelul pancreasului. Celulele afectate se înmulțesc aberant, fenomen care duce la formarea tumorilor. În plus, celulele anormale pot migra, prin sânge sau limfă, și pot produce metastaze. Un cancer pancreatic se poate localiza fie în porțiunea exocrină (cea care produce elemente necesare digestiei), fie în cea endocrină (cea în care se secretă insulina și alți hormoni). Cea mai frecventă formă de cancer pancreatic este adenocarcinomul, dar mai există și altele precum carcinomul adenoscuamos sau carcinomul scuamos. Stadiile bolii pot fi de la 0 (o celulă modificată care nu poate fi detectată), 1 (tumoră localizată), 2 (tumoră extinsă spre nodulii limfatici) 3 (tumoră extinsă către sistemul circulator și limfatic) și 4 (tumoră care a dat metastaze).

De ce apare cancerul de pancreas?

Cauzele cancerului de pancreas nu sunt cunoscute până la această oră, însă există situații care cresc riscul acestei afecțiuni grave. Moștenirea genetică este importantă, un procent de până la 10 dintre pacienții cu cancer de pancreas având rude apropiate care s-au confruntat cu această problemă gravă de sănătate. Fumatul este, de asemenea, un alt factor important de risc, alături de obezitate și diabet. Printre situațiile care favorizează riscul de cancer pancreatic se numără consumul excesiv de carne roșie și afumături, la fel și existența unui episod de pancreatită în antecedent.

Care sunt simptomele cancerului de pancreas?

La debut, în stadiile incipiente, cancerul de pancreas nu dă simptome. Abia atunci când se agravează, pacienții se confruntă cu scăderea rapidă în greutate, îngălbenirea pielii, stare de rău, senzația de vomă, dureri abdominale, creșterea în dimensiuni a ganglionilor și modificări de culoare ale urinei și materiilor fecale (urină închisă la culoare, materii fecale deschise la culoare).

Cum poate fi diagnosticat cancerul de pancreas?

Pentru a diagnostica acest tip de cancer, specialiștii aplică o serie de teste și investigații din care fac parte: examinarea generală, testele de sânge, ecografia, tomografia, rezonanța magnetică, PET CT (investigația radiologică prin care se evaluează activitatea unei tumori, dar și răspândirea acesteia) și biopsia (țesuturile se pot preleva prin puncție, endoscopie, laparoscopie sau colangiopancreatografie).

Cum poate fi tratat cancerul de pancreas?

În funcție de stadiul bolii și de localizare, soluția poate fi intervenția chirurgicală care presupune fie excizia unei porțiuni din pancreas și a ganglionilor limfatici, fie a unei porțiuni mai extinse din tubul digestiv care poate include porțiuni din pancreas, stomac, intestin subțire și vezică biliară. De asemenea, o intervenție la care s-a renunțat în ultima vreme este excizia totală a pancreasului și splinei. Procedurile chirurgicale pot fi însoțite de chimioterapie și radioterapie, pentru a crește șansele de reușită ale protocolului terapeutic.

Cum poate fi redus riscul de cancer de pancreas?

Deși nu poate fi eliminat total, riscul de cancer pancreatic poate fi diminuat prin câteva măsuri simple, care pot îmbunătăți starea generală de sănătate și o pot menține pe termen lung. Printre recomandările medicilor, se numără adoptarea unei diete bogate în legume și fructe proaspete, precum și a unui program susținut de mișcare care să contribuie la menținerea greutății optime. Evitarea fumatului și a consumului de alcool sunt și ele pe lista recomandărilor”, spune dr. Maria Cîrciumaru, medic primar oncologie în cadrul Secției Oncologie Medicală a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here