Cartoful dulce

940
sweetVitamina A (sub formă de betacaroten) este vedeta incontestabilă a cartofului dulce. Practic, o sută de grame asigură chiar de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru această vitamină! Prin urmare, e necesar doar consumul unui cartof mediu, de 30 de grame, pentru a vă umple de vitamina A utilă. Vitamina C şi manganul au şi ele o concentraţie importantă, de aproximativ 30% din necesarul zilnic, la 100 de grame. Urmează apoi cuprul, fibrele şi vitamina B6 (15%), potasiul şi fierul (10%). Ca şi conţinut, tot la 100 de grame, într-un cartof dulce se găsesc 20 de grame de carbohidraţi, 1,6 grame de proteine şi 0,1 grame de grăsimi.
Cartoful dulce conţine proteine care au capacităţi antioxidante importante.

Practic, un cartof mediu produce o treime din câţi antioxidanţi produce în mod normal organismul, singur. Vitamina A şi vitamina C au şi calităţi anti-inflamatorii, reducând efectele crizelor de astm, osteoartrită sau de artrită reumatoidală.

Un surplus de vitamina B (care se găseşte în acest tip de cartof) reduce riscurile atacurilor de inimă. Dacă sunteţi fumător, trăiţi alături de o persoană care fumează sau munciţi într-un mediu în care colegii fumează fără jenă, atunci o dietă bogată în alimente care au un conţinut ridicat de vitamina A vă poate fi de mare folos. Un element chimic conţinut de tutunul de ţigară are, din păcate, proprietatea de a estompa vitamina A din organism, aşa că trebuie contrabalansat cu un consum de alimente bogate în această vitamină, printre care şi cartoful dulce.
Conţinut caloric: 123 la 100 de grame de cartof dulce copt, cu coajă.
Atenţie: Consumul ridicat de cartofi dulci este interzis persoanelor care suferă de afecţiuni ale rinichilor.
CELE MAI UTILE ÎNTREBUINŢĂRI CULINARE
Întocmai ca şi cartoful clasic, şi cel dulce poate fi gătit fie cu coajă pe el (după ce este spălat însă bine, şi cu condiţia ca respectivul cartof să fi fost cultivat organic, fără pesticide), fie dându-i-se coaja la o parte. Este indicat ca un cartof proaspăt curăţat de coajă să fie gătit imediat, sau ţinut complet acoperit de apă, fiindcă altfel miezul său portocaliu se înegreşte.
-Este posibil ca gustul cartofului dulce să nu fie pe placul celor obişuiţi cu gustul cartofului clasic, tocmai fiindcă e prea… dulce.
Pont: cartoful dulce făcut la cuptor este mai nutritiv decât cel fiert.
INEDIT DESPRE CARTOFUL DULCE
-Cartoful dulce a fost adus prima oară în Europa în 1492, de către Cristofor Columb;
-La aceeaşi cantitate, cartoful dulce conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele!
-În zona Pacificului (Australia, Noua Zeelandă, Samoa) cartoful dulce se numeşte kumara şi este foarte popular.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here