Campania electorală din Franţa, din ce în ce mai dură

406

alegeri frantaSocialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, şi preşedintele Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, şi-au înăsprit tonul înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei doi oficiali înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

„Dacă luăm în considerare tonul şi fondul campaniei, dezbatere va fi dură. Sunt pregătit”, a avertizat François Hollande. Candidatul stângii vrea să sublinieze „contradicţiile şi incoerenţa preşedintelui în exerciţiu”.

„Va trebui ca François Hollande să facă ceea ce el detestă: să fie direct”, a declarat Sarkozy, în poziţie de challenger faţă de rivalul său, declarat câştigător în sondaje cu 54-55 la sută din intenţiile de vot.

Tonul s-a înăsprit în ultimele zile între cei doi rivali. Scorul istoric al extremei drepte în primul tur, de aproape 18 la sută din voturi, l-a determinat pe şeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen. Această orientare înspre dreapta a discursului său, mai ales în materie de securitate şi imigraţie, a fost criticată puternic de stânga şi de mai mulţi susţinători ai săi. „Aud spunându-se că strategia nu este bună. Dar dacă ar fi fost aşa de proastă, cum m-aş fi descurcat” în primul tur, se apără preşedintele.

Nicolas Sarkozy a respins categoric sondajele care în trecut „s-au înşelat” şi a afirmat că simte „cum creşte o mobilizare” pe care nu a „văzut-o niciodată în toată viaţa sa politică”. „Va fi o participare masivă”, susţine preşedintele.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here