Ca la noi, la nimeni – Ziua Națională a Culturii Române, chiar în a șasea zi de proteste ale fermierilor!

517
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dacă poporul român dispare de pe fața pământului și va rămâne O CARTE a lui Eminescu, lumea va ști cine au fost românii”Mircea Eliade

Luni, 15 ianuarie 2024, s-au încherbat 174 de ani de la nașterea Poetului Nepereche – Mihai Eminescu, prilej de aniversare pe măsură la mormântul său din Cimitirul Belu. Unde, ieri, s-au adunat, în semn de respect și omagiu, sute de bucureșteni cu buchete de flori și lumânări.
OMAGIUL JURNALULUI NAȚIONAL ȘI AL PREȘEDINTELUI ACADEMIEI ROMÂNE. Cel mai cald omagiu, din toată presa scrisă, l-a oferit Jurnalul Național, care-a publicat un superb, cald și dur interviu cu Președintele Academiei Române – istoricul Ioan-Aurel Pop. Pe prima pagină a Jurnalului Național se poate citi Mesajul președintelui Academiei Române, de Ziua Culturii Naționale: „Inculții, semidocții, grobienii, tupeiștii, șarlatanii, aroganții, delatorii, noii îmbogățiți urcă tot mai sus pe scara socială”, afirmă cu just temei Acad. Ioan-Aurel Pop. Tot din spusele domniei sale, fie-mi permis să mai citez încă o frază: „Eminescu, națiunea și cultura, contestate vehement de aceia care nu înțeleg nimic din devenirea universală, ne-au dat nouă, românilor, rațiunea de a fi în Epoca Modernă și ne-au dat și încrederea de a pregăti viitorul.”
În același Jurnal Național, titlul unui editorial închinat tot Eminescului ne zice: „Înălțarea unui simbol național și chemarea la solidaritate în vremuri de încercare”. Cum cele șase zile de proteste ale transportatorilor și fermierilor români sunt, totuși, vremuri de grea încercare, să recunoaștem că revenim la chemarea la solidaritate spre care ne îndeamnă Mihai Eminescu.
ZIUA MARILOR PROTESTE. În ziua de luni, prima a săptămânii pe care am început-o, ne-am fi așteptat ca măcar după șase zile de proteste ale fermierilor și transportatorilor din România să se fi ajuns la vreo înțelegere și Guvernul Ciolacu, prin miniștrii Transporturilor și Agriculturii, să le fi oferit protestatarilor măcar o parte dintre doleanțe. Sau măcar, acolo, niște promisiuni. Să recunoască unde s-a greșit și să nu-i țină-n ger pe aceia care dau țării pâinea noastră cea de toate zilele.
Fermierii români au tot încercat să pătrundă în marile orașe din cele 27 de județe în care protestează, dar se pare că, cu excepția Sibiului, unde-au intrat în urbea de pe malul Cibinului, n-au izbutit. Polițiștii și jandarmii i-au oprit la porțile orașelor. Evident, cu forța, cu vreo 24 de dosare penale la nivel național și cu contravenții cât cuprinde. Un lider al EUROPOL a și recunoscut: „Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii”.
Ziua marilor proteste a fost aproape în toată Europa. Fermierii germani au blocat Poarta Branderburg din Berlin, fiind vreo 10.000 de protestatari la număr. „Compromisurile” făcute de Guvernul Cancelarului Scholz s-au dovedit a fi insuficiente pentru protestatarii germani.
CE PROMITE CIOLACU PROTESTATARILOR? Evident, când închei aceste simple și triste note, protestele continuă. La fel cum continuă și negocierile dintre fermieri și ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Chiar în aceste momente, la una dintre televiziunile de știri scria pe burtieră că Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, le-ar fi promis unele înlesniri și îmblânziri ale legilor protestatarilor. Optimist din fire, trag nădejde că premierul Marcel Ciolacu să fi fost inspirat și să fi reușit să-i liniștească pe fermierii și transportatorii ce demonstrau pașnic.
ION PREDOȘANU

P.S. Forțele de ordine s-au văzut obligate să intimideze protestatarii. Iar protestatarii încercau să forțeze intrarea în Capitală! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here