Ca la noi, la nimeni – Un ministru puşcărie – Raluca Prună – ajutat de pensionarea şefului ANP!

478

Prestaţia jalnică a ministrului bruxellez al (In)Justiţiei din România, Raluca Prună, nu este de dată recentă. Ea se trezeşte, cam la orice întrebare primită din partea jurnaliştilor, ca şi cum ar fi coborât recent de pe Lună. Şi dăi şi dăi cu aberaţii de genul „În România, drepturile omului sunt un lux pe care nu ni-l putem permite!”
Cu siguranţă, nu răspunde la toate întrebările. Comode sau incomode, nu contează. Un parlamentar a întrebat-o dacă face parte din SIE. A tăcut şi încă mai tace, făcând pe interesanta. De vreo săptămână, demonstrează că o depăşită complet situaţia din penitenciare.
De care, oricum auzise de la CEDO, din Raportul Avocatului Poporului de la sfârşitul anului trecut. Ştie prea bine că România riscă să plătească în jur de 100 milioane euro anual către deţinuţi pentru proastele condiţii de detenţie. Ca amendă din partea CEDO, iar fiecare deţinut ar primi la eliberare în jur de 10.000 euro, în funcţie de perioada de detenţie, ca despăgubire pentru suportarea inumanelor condiţii de viaţă.
Cei care au greşit vor ispăşi o pedeapsă privativă de libertate, dar nu sunt obligaţi să stea în 2 metri pătraţi, când normele europene prevăd 4 mp. Au dreptul la asistenţă medicală, la bilete de voie şi la eliberări condiţionate corecte)nu pe şpăgi!) Fără medicamente şi cu alimentaţie deficitară ei mor cam unul dintre deţinuţi la trei zile!
Printre aberaţiile Ralucăi Prună este şi aceea că în sistemul penitenciar e criză şi nu se iau măsuri de schimbare a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Habarnista nu ştia că directorul general Bejan şi-a depus dosarul de pensionare şi de la 1 august eliberează postul! Până una-alta, ministresa l-a numit ca interimar pe actualul director al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi. Pe motiv că are experienţă managerială de 10 ani. Faptul că la puşcăria Iaşi au fost cele mai aprige proteste, cu urcatul pe acoperiş şi cu concedierea unei celule pe caniculă. Acolo au intervenit mascaţii şi au bătut la deţinuţi o noapte. Iar apoi să fie mutaţi la Penitenciarul Gherla ca să nu-i vadă cumva rudele dacă vin la vizite. Care vizite nu se acordă nici ele decât discreţionar.
În rest, gardienii bat şi fură din mâncarea deţinuţilor, directorii iau şpăgi pentru a-i introduce pe unii în Comisiile de eliberare condiţionată, deţinuţii stau trei într-un pat şi dorm câte două ore, cu schimbul. Cine-i de vină? După Madam, Prună un Dan Voiculescu – deţinut şi el, dar cu influenţă la Grupul Intact Media. Măi să vezi! Probabil tot el este de vină că de la Penitenciarul Târgu-Jiu plecau maşini cu carne de la GAZ (Gospodăria Agro-Zootehnică) la mai marii ANP, mai anii trecuţi. Iar deţinuţii mâncau ce mai rămânea. „Adidaşi” şi alte oase de porc!
De ieri s-a trecut la dezbaterea publică a Strategiei naţionale Anticorupţie. Pe când o strategie pentru modernizarea puşcăriilor ori construcţia altora? Ca o primă’ măsură, ministrul Raluca Prună putea dispune nişte anchete în penitenciare. N-a făcut-o. Doar instituţia Avocatul Poporului a reuşit, dar cu mari eforturi pentru a obţine dreptul de a intra în penitenciare.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here