Ca la noi, la nimeni / Uite cine vorbeşte! Cioloş se bagă în seamă

489

Motto: “Dacă tăceai, filosof rămâneai.” Boethius
Poate v-aţi întrebat vreodată de unde vine expresia „Dacă tăceai, filosof rămâneai”? De ne-am fi grăbit, am fi crezut că-i vreun proverb românesc opri vreo zicală de-a noastră. Ei bine, se zice că maxima este extrasă din lucrarea „Mângâierile filosofiei”, scrisă de filosoful antic Boethius. Acesta a scris lucrarea în închisoare, ajuns acolo după ce a dat nişte declaraţii ce n-au plăcut regelui. Şi dacă n-ar fi dat acele declaraţii, ar fi rămas filosof.
Alte interpretări ale aforismului ar fi că este mai bine să taci şi să fii luat drept prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice îndoială. Dar se referă şi la oamenii care au un aspect de intelectuali, iar personajul principal – Dacian Julien Cioloş – este intelectual, ca absolvent de agronomie, la Cluj, deşi n-a fost un student strălucit. Adică oameni ce lasă impresia că ar fi deştepţi, iar atunci când deschid gura spun prostii sau vorbe fără sens.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi cu Vera Jourova, Comisarul european pe Justiţie. Întrevederile lui Tăriceanu au provocat un scandal de la distanţă între al doilea om în stat şi fostul prim-ministru Dacian Julien Cioloş.
Cei doi – Tăriceanu şi Cioloş – s-au duelat verbal şi pe tema intrării României în Spaţiul Schengen, idee susţinută de Dacian Julien Cioloş „cel puţin cu aeroporturile”, dacă Guvernul PSD-ALDE n-ar fi acordat celebra Ordonanţă 13!
Pretinsul tehnocrat în realitate membru al PPE, l-a acuzat pe liderul ALDE că se duce la Bruxelles să se plângă de aşa-zisele derapaje ale justiţiei din România. În timp ce Tăriceanu a scris pe Facebook despre Cioloş că este „valetul” vasal liderilor europeni. De unde mai primeşte şi acum 8.000 euro lunar, iar la manifestarea aranjată de europarlamentarii Monica Macovei şi Marian-Jean Marinescu, care le-au plătit drumul la Bruxelles, masa şi casa lui Gabriel Liiceanu şi câtorva protestatari, Musiu Cioloş fusese prezent afirmând minciunica: „Trecusem pe la casierie şi am intrat să văd ce se întâmplă!” Ce să fie, ce să fie? Într-o comisie pentru drepturi, libertăţi şi justiţie se discuta deloc întâmplător despre celebra Ordonanţă 13, din 31 ianuarie seara, iar criticile Monicăi Macovei la adresa României şi a guvernului său nu l-au deranjat câtuşi de puţin!
În replică, liderul ALDE a catalogat declaraţia lui Cioloş drept o „invenţie” şi o afirmaţie „pur politicianistă”, susţinând că intrarea României în Spaţiul Schengen şi ridicarea monitorizării pe Justiţie, aşa-numitul MCV, nu se vor produce în 2017 pentru că aceste două teme sensibile „ar deveni subiecte de dezbatere politică la alegerile ce urmează în Franţa şi Germania”.
Şeful ALDE l-a acuzat pe Cioloş că vrea să le vândă românilor iluzii: „Iluzia că dacă stăm cuminţi şi nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine” şi „iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles vom primi un loc mai în faţă.”
Iată cum Dacian Julien Cioloş se bagă singur în seamă. Căci altfel, nu-l mai întreabă nimeni de sănătate. Şi nici de ce a pus în decembrie 2016 manager privat la Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM), obligând managerul român să demisioneze. Ar fi vrut să privatizeze şi ANM-ul? Oricum, arhiva ANM pe ultimii 100 de ani a fost transferată-furată de străinul ajuns manager general al ANM!!!
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here