Ca la noi, la nimeni / Tudorel Toader, liberal şi nu tehnocrat!

444

Inteligenţa şi calităţile profesionale ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader nu sunt puse la îndoială de către nimeni. Şi totuşi independenţa sa clamată pe toate drumurile şi pretenţiile că ar fi un tehnocrat într-un guvern eminamente politic nu sunt în măsură să ne liniştească.
Cei zece ani ca judecător la Curtea Constituţională a României, la propunerea liberalilor, şi faptul că nominalizarea domniei sale în această funcţie de demnitate publică s-a produs la sugestia preşedintelui Klaus Werner Ioannis, aşa cum a recunoscut primul ministru Sorin Grindeanu, îi şubrezesc încrederea din partea tuturor şi, mai ales, a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. Însuşi liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-a arătat dezamăgit de lipsa de argumentaţie a domnului Tudorel Toader atunci când a ajuns la concluzia că momentul propunerii de revocare a Procurorului General, Augustin Lazăr, şi a Procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, “nu este oportun”. La Sinaia, unde joi a avut loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare s-a discutat despre dificila Lege a salarizării unitare, aflată în stadiul de proiect. O lege cu care, de pildă, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este totalmente de acord. Remanierea lui Tudorel Toader s-a amânat, cu un “deocamdată, nu!”, spusă cu totală neplăcere de acelaşi Dragnea.
Este de luat în seamă declaraţia senatorului PSD, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, făcută tot joi la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a susţinut în faţa studenţilor şi, firesc, a cadrelor universitare, conferinţa cu tema “Judecător, procuror, avocat, notar – job sau vocaţie?”
Între altele, Robert Cazanciuc a susţinut că, în opinia sa, procurorul general al României, pe care-l cunoaşte de 20 de ani, este acum “un alt om”, susţinând că Augustin Lazăr a avut câteva apariţii publice, inclusiv în contextul dezbaterii referitoare la Ordonanţa nr. 13/2017, în care nu şi-ar fi manifestat obligaţia de rezervă(bănuim, în sensul de a fi fost mai rezervat, n.m. I.P.)
“Din postura de procuror general, l-am văzut altfel, din păcate, mult mai activ. Din perspectiva mea, la limita textului de lege care vorbeşte despre obligaţia de rezervă a magistratului, chiar dacă procurorul general nu e un simplu magistrat care are dosare, şi are responsabilitatea unui sistem întreg. Sau cu atât mai mult, are obligaţia de rezervă când exprimă opinii în spaţiul public. Deci, din punctul meu de vedere, domnul Lazăr a avut câteva apariţii publice în anumite momente importante în dezbaterea publică în care nu şi-a manifestat obligaţia de rezervă, aşa cum mă aşteptam la orice magistrat, cu atât mai mult la domnul Lazăr pe care, aşa cum o spuneam, îl ştiu de 20 de ani ca un om extrem de echilibrat”, a mai declarat Robert Cazanciuc. Actualul senator PSD a mai adăugat: “Nu spune nimeni să nu ai un dialog. Dar poţi să ai un dialog în relaţia cu ministrul direct, nu trebuie să spui ministrului în spaţiul public opinia ta.”
Culmea este că ancheta privind adoptarea Ordonanţei nr. 13/2017, abrogată prin Ordonanţa nr.14 din acest an, este “în curs”, deci ancheta continuă. Cel puţin aşa a răspuns Procurorul General al României, Augustin Lazăr, întrebat fiind de jurnalişti, ieri, despre acest dosar. Iar controversatul dosar a fost trimis de DNA spre instrumentare Parchetului General în aceeaşi zi în care Curtea Constituţională a României a pronunţat decizia privind existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi DNA pe această temă.
Am mari dubii că monitorizarea promisă de ministrul Justiţiei a Ministerului Puiblic şi a DNA, care ar trebui să fie auditate (de către cine?!, n.m. I.P.) se şi petrec. Nu cumva domnul Tudorel Toader ne duce cu zăhărelul?
Ion Predoșanu
P.S. La alţii se poate. Cam astfel poate fi comentată ştirea că Germania va aplica amenzi de 50 milioane euro pentru postările cu ştiri false. Nici nu mai contează că nemții sunt în campanie electorală şi sunt de înţeles. La noi abundă ştirile false şi nimeni nu se sesizează! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here