Ca la noi, la nimeni – Tranzitul cerealelor ucrainene – păcăleala fără de scăpare?!

695
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Sunt unii oameni care nu pot spune adevărul. Alții care nu pot face diferența dintre adevăr și minciună!” – Plutarh

O decizie neghioabă a Comisiei Europene obligă țările din flancul estic al Europei să permită tranzitul cerealelor, legumelor și fructelor dar și al mierii din Ucraina pe teritoriul lor, fără a fi percepute taxe vamale. Dintre toate țările Europei de Est aflate în această situație, doar România s-a conformat fără să crâcnească. Chit că cei care au mai mult de suferit sunt fermierii români, care-au rămas cu marfa nevândută și riscă intrarea în faliment și, totodată, imposibilitatea continuării procesului de producție.
DOAR POLONIA SE OPUNE DECIZIILOR C.E. Cea mai curajoasă țară dintre cele forțate să dea voie cerealelor și produselor alimentare din Ucraina și prima care s-a opus este brava Polonie. Fermierii polonezi au blocat granița cu Ucraina, interzicând astfel pătrunderea pe teritoriul Poloniei a cerealelor, legumelor și fructelor dar și a mierii din Ucraina.
POLONIA, UNGARIA, SLOVACIA ȘI BULGARIA POT. Protestele fermierilor polonezi și boicotul asupra tranzitării cerealelor ucrainene l-au obligat pe ministrul Agriculturii din Ucraina să se deplaseze la Varșovia și să trateze cu omologul său din Polonia. Nu același lucru s-a întâmplat cu România, unde miercuri ministrul Agriculturii, Petre Daea, se chinuia să discute telefonic sau în format videoconferință cu omologul său ucrainean, care, între timp, s-a răzgândit și n-a mai venit la București de parcă nu era interesul său. Mai mult, la Varșovia, miniștrii Agriculturii din Polonia și Ucraina au sermnat un acord prin care TIR-urile și vagoanele trenurilor cu cereale ucrainene pot tranzita Polonia numai dacă sunt sigilate.
Ungaria, Slovacia și, de miercuri, inclusiv Bulgaria au interzis tranzitul cerealelor și produselor alimentare ucrainene pe teritoriul lor. Ce face România? Mai nimic palpabil. La această oră nu știm ce-au stabilit Petre Daea și omologul său ucrainean, probabil ceva similar cu păcăleala pe care-am înghițit-o în cazul Canalului Bâstroe. Uniunii Europene îi convenea situația creată, dar cerealele ucrainene sunt de proastă calitate, fiind crescute cu pesticide, acestea nu respectă normele din Uniunea Europeană, iar absența totală a taxelor vamale îi punea și încă îi poune în dificultate pe fermierii ale căror țări sunt tranzitate. Fermierii români rămân cu mărfurile nevândute și riscă falimentul. În plus pâinea din grâu românesc este mult mai gustoasă și mai sănătoasă.
Miercuri, la ora 17:00, Guvernul Ciucă urma să ia în discuție interzicerea tranzitului cerealelor ucrainene și introducerea de interdicții și pentru celelalte produse alimentare provenite, fără taxe, din Ucraina!
DAEA, ATACAT DE PNL-IȘTI. Deși nu ministrul Agriculșturii, Petre Daea, este principalul vinovat de starea actuală a tranzitării nerespectate a cerealelor ucrainene, lideri ai PNL s-au repezit la beregata sa. Pentru simplul motiv că este social-democrat și profesionist! Se uită că nu ministrul Petre Daea ia decizia în cazul tranzitului grâului blestemat din Ucraina. Nu el stabilește sistemul vamal din România, ci Guvernul. Atât Vama românească, precum și ANAF-ul sunt în subordinea Secretariatului General al Guvernului României, condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă! Deci și Vama și ANAF-ul sunt la PNL!
ION PREDOȘANU

P.S. VARIANTĂ ȘOC: IESE UDMR DE LA GUVERNARE? Miercuri, în Parlamentul României, la votarea președintelui și vicepreședintelui ANRE(funcție deținută de 16 ani de către UDMR), maghiarii au ieșit din sala de vot a Parlamentului României. Ce se întâmplase? Președintele ANRE era de la PSD, iar vicepreședintele de la PNL, UDMR-ul fiind sărit din schema unor funcții bănoase. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here