Ca la noi, la nimeni – Timpul dialogului

763
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Oricât de inaccesibilă, de ideală ar fi ideea bună, e mai bine să năzuiești la realizarea ei, să năzuiești chiar fără rezultat, decât să-ți pui mâinile în poală cu înțeleaptă resemnare și să proclami: oamenii sunt ticăloși. Prea lesne se crede omul scuzabil, prea își face iluzia că poate fi atât de lesne scutit de o activitate serioasă obligatorie, nu numai pentru a-și prelungi viața, pentru a-și acoperi îndatoririle – acest jalnic ninimum -, ci și, în plus, pentru semenii săi mai buni.” – Titu Maiorescu

Pentru a doua zi consecutiv, Klaus Werner Iohannis s-a întâlnit cu prim-ministrul României, Orban Ludovic și cu o parte dintre miniștrii Cabinetului. Miercuri, președintele Iohannis i-a primit, pe rând, pe miniștrii Transporturilor, Economiei și Muncii, de fiecare dată aceștia fiind însoțiți și de premierul Orban.
„GuWernerul Meu” este, cum se spune, ținut din scurt, iar la ora când scriu aceste comentarii încă nu cunosc temele discutate. Nici măcar dacă s-a încercat găsirea vreunei soluții pentru începerea plății alocațiilor dublate pentru copii, începând cu luna ianuarie a anului de grație 2020. Dar cel mai probabil nu, din moment ce ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, nu a fost invitat la dialogul de la Palatul Cotroceni. Partidul Social Democrat, parcă preluând una din soluțiile economistului Adrian Câciu, prezentată de noi în Gorjeanul de miercuri, a declarat: „PNL ar putea plăti chiar de ACUM alocațiile dublate. Dar nu se vrea!”
Ca un prim pas spre democratizarea luării unor decizii importante pentru țară și pentru lumea justiției, ministrul Cătălin Predoiu anunță că până la 1 februarie va fi gata un proiect de Lege privind Secția de Investigare a Magistraților din Justiție(SIIJ), care va fi supusă dezbaterii publice. Una pe care ne-am dori-o reală și nu formală! Atât Guvernul. Cât și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, au fost criticați, la sfârșitul anului trecut, de o mare parte a magistraților, pentru memorandumul nefericit depus de cel din urmă în ședința Executivului, care propunea desființarea acestei secții.
Referindu-se la întâlnirile de lucru ale președintelui Iohannis cu mai mulți miniștri ai Guvernului și cu prim-ministrul Orban Ludovic, în mai multe rânduri în cursul zilei de miercuri, analistul politic Bogdan Chirieac a declarat:
„Orice formă de dialog este binevenită. Dacă președintele Iohannis ar fi dialogat și cu PSD, probabil că România nu se afla în situația de astăzi. Înțeleg că dialogul de acum are legătură cu declanșarea alegerilor anticipate. Se spune, pe surse, că mâine, poimâine urmează să fie angajată răspunderea Guvernului pe alegerile în două tururi. Acest fapt ar provova depunerea unei Moțiuni de cenzură din partea PSD, care, probabil, ar urma să fie votată și de PNL. S-ar declanșa mecanismul de alegeri anticipate, deci acest lucru este în continuare dificil.
Președintele este obligat să nominalizeze de două ori o persoană pentru funcția de prim-ministru. Acea persoană ar putea să treacă la votul din Parlament și să ia un Guvern de la capăt. Cu toții ne uităm cu mare atenție la posibilitatea declanșării procedurii de alegeri anticipate. Înseamnă că, timp de 6 luni, România nu va fi condusă”. Cam acestea le-a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în final.
Cât privește cererea de organizare a unei sesiuni extraordinare parlamentare pe tema desființării Pensiilor Speciale, inițiativa a aparținut PSD. La care s-a repliat încă de marți și PNL!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here