Ca la noi, la nimeni – Teoria conspiraţiei

474

În mult prea multe cazuri, teoriile conspiraţioniste s-au dovedit a fi reale. Şi, totuşi, am merge mult prea departe dacă am da crezare celor spuse despre adevăratele cauze ale incendiului de la Colectiv Club SRL. Aşa că, deocamdată nu mergem mai departe şi aşteptăm rezolvarea cazului în justiţie. Chit că şi justiţia este de multe ori oarbă. Sau mai dă greş! Cu intenţie sau mai ales suntem duşi cu preşul şi dăm crezare deciziilor ei şchioape.
Mai zilele trecute am asistat, stupefiaţi, la demisia Procurorului General Tiberiu Niţu. Om considerat integru şi fără vreo pată. Mai exact, neimplicat şi neacuzat de ceva penal anume. Ce-i drept, recentul Raport MCV lăuda DNA-ul şi nu Parchetul General pentru progrese. Cum ar veni, era gratulată Laura Codruţa Kovesi fără a se aminti nimic de Parchetul General. Chiar dacă Laura Codruţa Kovesi era subalternă a Procurorului general Tiberiu Niţu.
În fond, cu ce greşise Tiberiu Niţu de şi-a dat demisia? Simplul fapt că era amintit în Dosarul penal al coloanelor oficiale de care a beneficiat generalul Gabriel Oprea, fost vice-prim-ministru şi ministru de Interne, cum că ar fi beneficiat şi el nu de coloană oficială, ci de înaintaşi, adică de deschizători de drumuri de le Gara de Nord până la sediul Parchetului General dimineaţa şi la fel după amiază, ştiut fiind că el locuia la Ploieşti şi făcea naveta cu trenul nu este o acuzaţie care să se susţină. Mai ales că funcţia pe care o ocupa era asimilată aceleia de ministru şi la cerere, conform Protocolului semnat între Ministerul de Interne şi Parchetul General, i se putea permite legal.
Şi totuşi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a cerut demisia, apoi a fost mai reţinută. Numai că s-a implicat şi primul ministru, Dacian Cioloş, care-a solicitat fie revocarea lui Tiberiu Niţu din funcţie, fie continuarea cercetărilor până la elucidarea situaţiei. Era limpede că Procurorul General Tiberiu Niţu devenise incomod. Omul Tiberiu Niţu a priceput că se bate şaua (Oprea) ca să priceapă iapa (Niţu).
Discret şi tăcut până la enervarea mass-mediei, Tiberiu Niţu s-a retras la Ploieşti fără a limpezi lucrurile. Dar şi fără a tulbura apele! Fără a apela la o teorie a conspiraţiei, ne punem totuşi întrebarea dacă nu este cumva o victimă colaterală. N-ar fi exclus ca în tăcerea sa profundă, căci apele adânci sunt liniştite, unele fapte ale domniei sale să fi deranjat.
Pe cine? Păi pe mai mulţi. Dacă ne aducem bine aminte, Parchetul General condus de Tiberiu Niţu a redeschis Dosarul Mineriadei, neliniştitor pentru ex-preşedintele României Ion Iliescu şi, poate, pentru fostul prim ministru Petre Roman. Tot el a redeschis 7 (şapte!) dosare penale pentru un alt fost preşedinte – Traian Băsescu! Probleme cu oarece dosare penale mai au preşedintele Klaus Iohannis – unul nerezolvat, cu solicitare de recurs în anulare şi altul ce ar putea fi redeschis -, dar şi primul ministru Dacian Cioloş, al cărui dosar penal nu este închis. Omul Tiberiu Niţu şi-a dat demisia de onoare, primind felicitările verbale adresate prin mass-media ale doamnei Raluca Prună, ministrul Justiţiei. Care chiar asta aştepta. Şi dacă dosarul penal al lui Gabriel Oprea se va fâsâi înseamnă cu supoziţiile de mai sus au temei!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here