Ca la noi, la nimeni – Teama de cutremure!

1159
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!” – Zicală românească

Abia miercuri, la o nouă ședință a Guvernului Ciucă s-a stabilit și Celula de criză anunțată marți. În plus, prim-ministrul Nicolae Ciucă a stabilit pentru astăzi, joi, constituirea unui Grup de lucru care să analizeze situația clădirilor din cele cinci județe ale Olteniei care sunt acum cu un grad de risc la cutremure ridicat, adică de gradul 1, care se impune a fi reabilitate și consolidate de urgență. Cică blocurile nu ar fi în pericol, deși tare mă îndoiesc că situația este așa de liniștitoare. Nu-mi dau seama și nu pot să înțeleg de ce această celulă de criză de la Guvern a fost instituită abia după valul de seisme din Gorj!
CIUCĂ, REPLICĂ TĂIOASĂ. Mai mult, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a stabilit ca spitalele ROL-1 să fie gata de a intra în funcțiune. Premierul a avut o replică tăioasă pentru un ministru care scuza situația. „Avem rafturile pline de acte!”. Tot Nicolae Ciucă a cerut să se verifice dacă firme cu probleme din Turcia au construit și în România.
Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul Inspectoratului Situațiilor de Urgență, ca și Ministerul Dezvoltării Regionale, ce are în subordine Departamentul specializat în verificarea stării clădirilor au acționat cum cere legea și dac aceste clădiri au un grad de risc ridicat.
Primarul general al Bucureștilor, Nicușor Dan, s-a speriat de cutremurele din Gorj și a anunțat – după ce n-a mișcat niciun deget în privința consolidrii clădirilor cu Bulină roșie – și a nunțat că va începe consolidarea primului bloc de locuințe. Deși, se știe, cu o floare nu se face primăvară.
RISC MARE AL PAGUBELOR. Secretarul de stat dr. Raed Arafat, șef al Departamentului Situațiilor de Urgență a declarat că „România are un risc mare al pagubelor (în cazul dezastrelor naturale), și nu este nimic de ascuns.” Se cunoaște, nu de azi de ieri, că țara noastră are 5 milioane de locuințe cu stare de viață expirată, adică sunt mai vechi de 50 de ani. Situația este gravă pentru clădirile vechi, înalte, și cu peste 70 de ani vechime, mai mari decât cele de genul Parter plus patru nivele.
Există din anul 1998, de pe vremea ministrului Nicolae Noica, cel supranumit „ministrul Bulină roșie”, mai multe clădiri în București marcate cu însemnul Bulinei roșii, iar cele consolidate din această categorie, pe vremea Primarului general Gabriela Firea, este infim față de numărul de peste 2.500 clădiri cu grad de risc seismic ridicat în București.
Conform unui studiu de specialitate, mai mult de jumătate dintre clădirile din România nu mai sunt rezistente la cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter.
NORMATIVELE ÎN CONSTRUCȚII AU FOST RESPECTATE? Abia după cutremurul devastator din 4 martie 1977, au apărut și intrat în vigoare normative, care s-au îmbunătățit continuu, astfel încât să se construiască clădiri rezistente la cutremure mai mari de 8 grade pe scara Richter. Normativele există, dar gradul de neglijabilitate al constructorilor blocurilor mari sau înalte, ridicate după 1977, este uriaș.
Într-adevăr, nimeni nu a verificat calitatea materialelor din care s-au construit blocurile de după catastrofalul cutremur din 1977 și nici dacă acestea corespundeau cernțelor normativelor introduse atunci!
SEISMOLOGII, SURPRINȘI. Nici măcar specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului nu-și explică cele două cutremure – de 5,2 și 5,7 magnitudine pe scara Richter – care au avut loc în Gorj. Un județ în care un cutremur de o asemenea magnitudine a mai avut loc doar cu vreo 200 de ani în urmă! Pe când nu existau aparate de măsurare și s-au făcut aprecieri numai bazate pe mărturisiri ale vremurilor îndepărtate în timp.
DR. Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a mai declarat: „Cutremurul de marți(desigur, din Gorj) a avut efecte în 22 de localități din cinci județe.” Tot Raed Arafat mai spune că nu există, până în prezent, nicio clădire afectată astfel încât să nu fie locuibilă.
Din păcate, teama de un nou seism este deosebit de mare, iar la spitalele din Târgu Jiu au fost pacienți – adulți și copii – care s-au externat de frică șă nu-i prindă un alt cutremur pe patul unor spitale neconsolidate și ele.
ION PREDOȘANU

P.S. INFLAȚIE, ÎN SCĂDERE! Banca Națională a României(BNR) a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here