Ca la noi, la nimeni – Tăcerea care-l acuză pe Cioloş!

384

În urma minciunii ministrului (In)Justiţiei, Raluca Prună, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe care ea însăşi a declarat-o într-o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care-a mai şi repetat-o, spunând cu seninătate şi prostie sau inconştienţă: „Am minţit la CEDO”, România se va trezi sigur cu o nouă amendă usturătoare. Care va însemna, aşa cum fusese ameninţată, de Curtea de la Strasbourg, că va depăşi 80 de milioane euro anual pentru situaţia dezastruoasă din penitenciarele noastre.
Şi asta exact din partea CEDO, vinovate fiind şi guvernele anterioare chiar dacă ea reprezenta Guvernul Cioloş. Nu avea cum să dea vina pe alţii, din moment ce Madam Prună, ministresa ce se ţine de scaun, recunoaşte la scenă deschisă că ea a minţit. Şi Raluca Prună a scos pe gură o declaraţie mincinoasă nu în calitate de persoană privată, de simplu cetăţean cu drept de vot ce n-a fost ales, ci numit, nici de contribuabil şi plătitor de taxe şi impozite. Ci în calitate de ministru al Justiţiei. Adică, de membru al Guvernului României!
Se poate pune întrebarea dacă Guvernul Cioloş, şi în primul rând premierul, împărtăşesc această declaraţie aiuritoare şi de-a dreptul scandaloasă. După cum se comportă primul ministru Dacian Julien Cioloş, adoptând poziţia struţului, domnia sa se simte solidar cu doamna Raluca Prună. Ceea ce este foarte grav, amenzile ce vor veni nu sunt pe placul alegătorilor şi nici a guvernului ce urmează. O a doua întrebare este oare de ce adoptă primul ministru această poziţie a struţului?
Primul ministru este încă neînregimentat politic şi nici nu şi-a manifestat, aşa cum i se cerea, simpatia pentru vreun partid politic. Şi totuşi, invocând starea vremii în Bucureşti, adică ploaia, membrii Noului PNL din Camera Deputaţilor s-au făcut luntre şi punte, marţi, să o salveze pe Raluca Prună. Nu este exclus ca şi săptămâna viitoare să procedeze la fel, când se vor relua dezbaterile asupra moţiunii simple intitulată „Şi minciuna ucide”.
Ministresa Raluca Prună se afla în avion, revenind în ţară, şi vicepremierul Costin Borc a anunţat că va veni în Parlament săptămâna viitoare. Ea, oricum, nu are de gând să-şi dea demisia. Dar să presupunem că primul ministru Dacian Julien Cioloş, care şi aşa a schimbat vreo 9 membri ai Cabinetului, n-ar mai vrea să umble la structura Guvernului cu două luni înainte de a-şi încheia mandatul. Totuşi, o luare de poziţie din partea primului ministru se impunea în şi aşa destul de delicata situaţie creată. Ar fi fost o dovadă de elementar respect faţă de aceia care mai cred încă în Justiţie, în lege şi legalitate.
Este aproape imposibil ca acea nefericită declaraţie să nu fi ajuns la urechile înalţilor justiţiari de la CEDO. Dar nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg n-a catadixit să-şi exprime poziţia şi să ne lămurească măcar un pic! S-ar părea că există interesul ca România să fie elevul problemă al Uniunii Europene. Dacă-o aşa, situaţia devine de-a dreptul intolerabilă. Dintre partidele parlamentare, doar PSD şi ALDE acuză lipsa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de la dezbaterea moţiunii simple catalogând-o ca „Tupeu tehnocrat”. Iar la anunţul vicepremierului Costin Borc, cum că „ea va veni săptămâna viitoare în Parlament”, numai deputatul social-democrat Florin Iordache a dat o replică: „Sper că premierul va avea decenţa, după ce va citi moţiunea, să o demită până atunci!”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here