Ca la noi, la nimeni – Refugiații ucraineni, mai ajutați decât românii!

706
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”.Zicală populară

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, romînii de la granița de Nord, cea cu Ucraina, i-au primit cu brațele deschise pe refugiații ucraineni – de regulă femei cu copii, întrucât legea marțială decretată la Kiev nu le permitea bărbaților între 18 și 60 de ani să-și părăsească țara, ei fiind mobilizați pentru apărarea Ucrainei de invadatorul rus! – i-au ajutat cu ce-au putut să aibă din ce trăi, să le ofere o locuință. Mulți dintre ucrainenii plecați în pribegie s-au stabilit pe meleagurile noastre, alții au plecat mai departe.
NIMENI NU PLEACĂ DE-ACASĂ DE BINE! Numărul celor care-au venit din Ucraina și au pătruns pe teritoriul României a depășit 3 milioane de suflete.
SĂ FIM, DECI, OAMENI. Faptele și gesturile umanitare ale cetățenilor români sunt normale, iar autoritățile locale din județele nordice – Suceava, Maramureș ori Satu Mare – și-au făcut datoria. Mai mult, autoritățile centrale au intervenit și ele direct – un foarte bun exemplu fiind deplasarea Prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, la Vama Siret. Ulterior, s-au luat măsuri de cazare a refugiaților ucraineni, de masă și sprijin pentru ocuparea unui loc de muncă atunci când aceștia au dorit. Mai apoi, statul român le-a organizat școli în limba ucraineană copiilor de vârstă școlară. Evident, că toate acestea costă, iar Uniunea Europeană a promis, fără ca eu să știu și dacă s-a ținut de cuvânt, că va acorda sprijin finaciar României pentru a o ajuta să se ocupe de toate cele trebuincioase refugiaților ucraineni.
DE LA CAL, LA AUDI Q7! Se știe limpede că nu există pădure fără uscături, deci nici cetățeni ucraineni refugiați corecți, cuminți de genul Albă ca Zăpada. Ucraina fiind recunoscută, cu mult mai demult de începerea groaznicei invazii a Rusiei, drept o țară coruptă. Zilele trecute, un traficant de țigări a trecut granița călare pe un cal frumos, care-l ducea și pe ucrainean, dar și imense bagaje cu țigări de contrabandă.
Ce și-o fi zis un tânăr ucrainean, de numai 19 ani, despre ziua de ieri, duminică. Probabil că, în mintea lui, duminica Poliția de Frontieră a României nu-și face datoria. Și că nu-i vigilentă?!
A trecut cu un bolid de lux, marca AUDI Q7, în trombă fără să oprească la semnalele Poliției de Frontieră din localitatea Mara, județul Maramureș. Până la urmă, cu eforturi, polițiștii de frontieră din Mara au izbutit să-l prindă. Iar Sindicatul Europol a anunțat: „Au trecut de la contrabanda cu calul, la cea cu AUDI Q7”. Deocamdată, mai multe amănunte nu am. Dar, ca de fiecare dată, orice naș își are Nașul.
E bine că tânărul ucrainean, de numai 19 ani, nu a fost înarmat. Dar ar fi putut fi! Nu îneamnă că toți ucrainenii sunt la fel. Eu mă întâlnesc în Parcul unde-mi însoțesc copiii copiilor mei, adică nepoții, la joacă ucrainence cu copiii sau nepoții lor și-s admirabili.
Se joacă, bineînțeles, copilașii unii cu alții, adică nepoții mei cu copilașii drăgălași din Ucraina, care-au început să o rupă binișor pe românește. Ba chiar să-și împrumute unii altora jucăriile și să-și dea binețe ori să-și ofere dulciuri.
Iată că se poate ca românii și ucrainenii – mai mici sau mai mari – să se simtă bine unii cu alții și, în toate crizele provocate de războiul din țara vecină, să se comporte frumos și civilizat!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here