Ca la noi, la nimeni – Preşedinte altfel, normal şi sănătos!

366

Ca şi cum alegerile parlamentare nu şi-ar avea, oricum, importanţa lor legată de mai buna reprezentare a României la Parlamentul European, iată că la noi se urmăreşte şi altceva. În strânsă legătură cu procentele ce le vor obţine partidele politice înscrise în cursa electorală, de după 25 mai vom cunoaşte mai concret principalii actori ce se vor înscrie pentru alegerile prezidenţiale.
Alianţa guvernamentală şi-a lansat lista de candidaţi pentru europarlamentare. Foarte bine. Nu-mi dau seama dacă participarea liderilor socialiştilor europeni, Martin Schultz, se impunea. La fel cum nu ştiu cu cât va înclina mai mult balanţa în folosul PSD şi, bineînţeles, al USD. Vorba aceea, vom trăi şi vom vedea.
Cu un lucru parcă n-aş fi întru totul mulţumit. Faptul că parlamentarii au plecat – pentru o lună de zile, cât ţine campania electorală – în teritoriu, cum le place domniilor lor să zică, lasă elaborarea legilor bune pur şi simplu blocată. Ceea ce nu mi se pare a fi bine.
Este limpede că toată ţara îşi doreşte un altfel de preşedinte. Şi aici mi-a mers la suflet descrierea pe care-a făcut-o primul ministru, Victor Ponta, care-i şi preşedintele PSD, viitorului preşedinte al României. Pe care cu toţii ni-l dorim normal, civilizat şi care să respecte nu numai Constituţia, ci şi pe toată lumea. Chit că USL promisese o nouă Constituţie, nu doar una revizuită. Din păcate, fostul copreşedinte al USL, la acea vreme şi preşedinte al Senatului României, Crin Antonescu, se afla în fruntea unei Comisii parlamentare pentru elaborarea noii Constituţii. Atâta a lălăit-o, ne-a dat pe la nas cu o Constituţie revizuită şi nu ne-am ales cu nimic. Încât viitorul preşedinte al României va avea aceleaşi prerogative ca precedenţii.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, ne-a mai liniştit – dacă se poate spune aşa – afirmând că dacă PSD şi USD îi vor cere va candida. Desigur, după zece ani de Regim Băsescu şi cu mulţi ani de opoziţie ai social-democraţilor din România cetăţenii cu drept de vot şi mai ales repreezentanţii PSD şi USD să-şi dorească preşedinţia.
Hilară mi s-a părut o declaraţie a ex-candidatului USL la alegerile prezidenţiale, Musiu Crin Antonescu, şeful PNL, care deja bate provincia. Pe acolo a zis că-şi va da demisia din fruntea PNL dacă nu scot 20% în alegerile europarlamentare. Mai demultişor, vorbise tot de o demisie a întregii cârmuiri a PNL dacă nu obţin 25%. Scăderea pretenţiilor cu 5% poate să fie semn al fricii ce l-a cuprins.
ION PREDOŞANU

P.S. Aberaţiile susţinute de fostul lui adversar – Traian Băsescu, de care nici el nu-i departe în ultima vreme ne pun pe gânduri. Şi nu pricepem o iotă din faptul că preşedinţii americani îşi fac analizele medicale periodic şi ele se dau publicităţii. Iar la noi e secretomanie din acest punct de vedere! Dar dacă nu s-a schimbat Constituţia, nu putem avea pretenţia ca viitorul preşedinte să fie sănătos. Inclusiv mintal. Ceea ce ar exclude riscul unei dictaturi precum cea actuală (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here