De vreo 27 de ani trăim sub dictatura democraţiei, una care permite şi existenţa dictaturii minorităţii maghiare din România. Vina o poartă partidele parlamentare şi Parlamentul, vinovate pentru existenţa unor legi mult prea permisive. Normal că şi presa ori opinia publică nu sunt scutite de vinovăţii.
Când, pe vremuri, regretatul Corneliu Vadim Tudor spunea că UDMR nu este partid politic, cei mai mulţi dintre români fie nu-i dădeau crezare ori Tribunul se alegea cu tot felul de cuvinte de ocară. Ca mare orator în Parlament, Corneliu Vadim Tudor, al cărui vicepreşedinte de Senat a fost, era depăşit ca oratorie doar de Poetul Naţional şi senatorul Adrian Păunescu. Numai ei aveau curajul să critice ideile iredentiste şi şoviniste uneori ale liderilor UDMR. De vreo câteva zile, municipiile Cluj-Napoca şi Oradea au fost împânzite de panouri preelectorale afişate de UDMR. Sloganuri de genul „Salvăm Clujul De Bucureşti” ori „Salvăm Oradea (evident) De Bucureşti” şi altele cu „Transilvania…” au desigur tentă secesionistă. Liderii UDMR găsesc scuze la toate li se-nvârt în jurul ideii „taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala!” sunt mincinoase de-a dreptul. Numai Bucureştiul reprezintă 10% din populaţia ţării şi tot atâta din PIB-ul României. Mai sunt şi alte zone: Prahova, Argeş, Constanţa şi Ilfov care produc mai mult decât oricare alt judeţ din Transilvania. Fără bani trimişi de guvern la judeţe precum Harghita şi Covasna acestea ar avea soarta judeţului Vaslui, ca să luăm un singur exemplu din Moldova. Dar să explic de ce nu este în regulă UDMR-ul. El funcţionează ca un ONG şi comportamentul fricos ori interesat al altor partide parlamentare ce au nevoie de UDMR ca de un partid „balama” pentru a face cu el alianţe de guvernare este condamnabil. Iar până în anul 2009, UDMR lua bani de la Bugetul României şi ca partid politic – ceea ce nu este! -, dar şi ca ONG ce reprezintă o comunitate, fie ea şi minoritară. Una cu drepturi mai mari decât românii majoritari!
Revenind la bannerele cu iz secesionist este impardonabilă lipsa de poziţie a partidelor politice parlamentare faţă de caracterul lor mârşav, ce încalcă Constituţia. Această tăcere este stupefiantă faţă de o nouă provocare, mai ales când ea face parte din oferta UDMR. Nu s-au autosesizat nici măcar Ministerul Afacerilor Interne ori Ministerul Dezvoltării Regionale faţă de aceste mesaje cu caracter separatist.
La fel, Autoritatea Electorală Permanentă şi SRI tac mâlc în această situaţie periculoasă şi nici n-au încercat să intervină în stabilirea circumstanţelor în care s-au putut petrece asemenea ieşiri perverse, a factorilor favorizanţi, a iniţiatorilor şi făptuitorilor acestui grav abuz ce încalcă flagrant normele constituite prin legea fundamentală a României!
Ion PREDOŞANU