Ca la noi, la nimeni – Nimeni alături de popor

378

Chiar dacă fosta alianţă USL promisese că scapă ţara de Traian Băsescu iată că n-a reuşit. Şi vina n-o poartă doar cancelariile occidentale. Pe o listă lungă i-am trece pe Ioan Rus, ministru pesedisto-băsist de Interne la acea vreme, reşapat şi adus iar în Cabinetul Victor Ponta al nu ştim câtălea ca ministru la Transporturi.

Parlamentul în întregul lui (s-ar situa pe locul doi), care nu l-a băgat în seamă nici pe senatorul liberal pe atunci Ioan Ghişe. Unul dintre bunii români ce intenţionează să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale din România anului 2014. Normal, Curtea Constituţională a României(de fapt, băsistă pe atunci). Dar şi Institutul Naţional de Statistică, aflat în subordinea Guvernului Ponta I.
Acest păcătos de INS realizase un recensământ total al României încă din anul 2011, dar nu anunţase nici până la data de 29 iulie 2012! – ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui –  populaţia reală a ţării. Cu atât mai mult nu se ştia câţi dintre cetăţenii ţării au peste 18 ani şi deci drept de vot.
Vrem, nu vrem iată că sondajele pentru aflarea încrederii populaţiei în viitorii candidaţi la preşedinţia României sunt eclipsate de Mondialii Bercea şi Băsescu. Nu Traian Băsescu, ci frate-su. Şi dacă Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, este şi închis şi cu banii luaţi, un mizilic acolo de 600.000 euro, culmea tupeului, chiar acela ce-a luat banii vrea arest la vilă! La Constanţa. Mă refer la Mircea B., nu la Bricul Mircea. Dar să revin la Institutul Naţional de Statistică. Frecvent, INS ne anunţă creşteri economice şi scăderea ratei şomajului. Cum de se petrece aşa ceva? Nexam. Că, deocamdată, numărul locurilor de muncă nu prea creşte. Iar românii care-au lucrat în Italia, de-o pildă, se-ntorc acasă. De ce să mai stea pe acolo dacă tot nu sunt plătiţi? Ci bătuţi, chiar omorâţi, denigraţi şi jigniţi. Fie că sunt români sau ţigani cu cetăţenie română.
Dacă ar fi să ne luăm după EUROSTAT, un serviciu de statistică al Uniunii Europene, realitatea din România nu e chiar roz. Aşa de pildă, la datoria externă stăm cu mult mai prost decât Bulgaria ori Ungaria. Mai ales după ce Guvernul PreşBăsescu-Boc a împrumutat cei 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Tot un raport al EUROSTAT, arată că, în luna mai, România este pe locul întâi în Uniunea Europeană la scăderea lucrărilor în construcţii. Cu toate că, la nivelul UE, construcţiile au crescut în mai cu 3,2%, iar în zona euro chiar s-a înregistrat un avans  de 3,5%!
*
Încă nu se cunosc toţi candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Cu toate acestea, surprinde faptul că majoritatea candidaţilor potenţiali se atacă între ei. Cu vorbe grele şi nu cu idei sau proiecte din care să aibă vreun avantaj poporul necăjitei de Românii. „Toţi adversarii la alegerile prezidenţiale sunt redutabili şi de aceea îi tratez cu respect”, ne zice Victor Ponta. Mă pufneşte râsul dacă mă gândesc la posibilii Cristian Diaconescu, Monica Macovei şi chiar la nemţul cu şase case Klaus Werner Iohannis. Desigur, dă bine să-ţi respecţi adversarii. Ba chiar e foarte corect. Politic. Dar boborul nu are nevoie şi el, sireacul, de mult mai mult respect? În progarame strategice pentru România ar fi cazul să se bată candidaţii la prezidenţiale. Politeţurile, ca şi injuriile nu-şi au rostul.
Să nu păţim ce-am păţit cu USL. Care-a promis marea cu sarea, o nouă Constituţie, locuri de muncă şi că va scăpa ţara de Băsescu. De care, după cum se vede, nu scapă decât cei ce mor.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here