Ca la noi, la nimeni – Mortul de la groapă (nu) se mai întoarce?

409

Orice s-ar spune, dacă vorbim de moartea fizică, ei bine, aceasta este uneori înşelătoare. La înmormântarea marii interprete a cântecului popular gorjenesc – Maria Lătăreţu, cu un puhoi de lume, apreciată la câteva mii de admiratori, în Cimitirul bucureştean Sfânta Vineri, am auzit o veste sfâşietoare.

Altă mare interpretă a cântecului popular românesc, cu un glas melodios şi repertoriu neasemuit de frumos, Ileana Sărăroiu, fusese înhumată fiind doar în moarte clinică. De asta şi-au dat seama ce-i care-au deshumat-o, creştineşte, la 7 ani de la deces. Când au găsit-o într-o poziţie nefirească, semn că se zvârcolise în coşciug.
***
Am putea vorbi şi despre decesele politice. Ale unor partide sau chiar ale câtorva politicieni. Cine-mi poate garanta că defunctul şi divizatul partid PNŢCD va mai renaşte. Chit că şi-a făcut un Congres în care anunţa cu surle şi trâmbiţe unificarea cu răzleţii plecaţi, ori mai precis daţi afară din PNL, în frunte cu Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Bucureştilor, şi cu omul de afaceri oneroase Vlad Moisescu. S-a bătut un record, preşedintele avocăţel Aurelian Pavelescu luându-şi nu mai puţin de 46 vicepreşedinţi. Cu toate eforturile, PNŢCD n-a izbutit să intre nici la reanimare. Şi se mai şi făleşte cu candidatul la prezidenţiale MeReU – un alt mort politic cu ochii vii.
De care, abia după un an şi jumătate, se dezice PDL ajuns în Opoziţie graţie neinspiraţiei lui Băsescu de a-l pune pe spionul-tehnocrat prim ministru al României, deşi el este Cetăţean de Onoare al statului Israel.
Cât despre Guvernatorul Coloniei numită încă România, cetăţeanul Traian Băsescu-Braunovici, nu mai de bine. A cărui zi de naştere a fost ieri, când locatarul ilegal al Palatului din Dealul Cotrocenilor a împlinit 62 de ani. O vârstă la care, altădată, se ieşea la pensie. Chit că el a promis să iasă din politică doar cu picioarele înainte. Aşa cum a promis şi acela pe care-l copiază în afirmaţie – Ion Ilici Iliescu. Alt ex-preşedinte!
Pentru culoare, amintim că fiind întrebat ce-i doreşte lui Băsescu la împlinirea celor 62 de ani, fostul prim ministru Adrian Năstase a spus sec: “Nu îi urez nimic, sunt convins că va avea ceea ce merită.” În schimb, şi mai inspiraţii Victor Ponta şi Liviu Dragnea i-au transmis, probabil, “La mulţi ani!”. Premierul urându-i multă sănătate coabitantului preşedinte Băsescu. Tot primul ministru i-a trimis şi “crini”. Nu avem ştiinţă dacă crinii au fost albi, specifici decesului, fie el şi doar politic. Plus trandafiri roşii, floare ce se află în sigla PSD. Cu parfumul şi candoarea lor, dar evident şi cu spini.
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here