Ca la noi, la nimeni – Morţii din Colectiv Club, dezinterese în colectiv?!

380

Lacrimile familiilor îndoliate vineri noapte spre sâmbătă la concertul aberant al unei trupe rock în Clubul Colectiv nu pot fi oprite prin declaraţii de compasiune şi de… conjunctură. La ora 2,30 din noapte se înregistrau 27 de morţi şi 162 de răniţi.
Cum de-a fost posibil? Printr-o serie de ilegalităţi şi complicităţi ale patronilor cu autorităţile Sectorului 4 al Bucureştilor. Pur şi simplu nu se cunoaşte o tragedie mai mare întâmplată în România. La orice mare accident, pe drumul declanşării lui au intervenit ilegalităţi. Ce-s alea „avize pe propria răspundere”? Există şi o mare inconştienţă. Locul cumplitelor tragedii e fosta fabrică „Pionierul”, din zona Pasajului Mărăşeşti, la a cărei privatizare – din sălbaticul capitalism românesc – s-au încălcat mai multe legi. Cum să dai tu autoritate avize favorabile desfăşurării unor activităţi specifice Clubului Colectiv fără a avea mai multe posibilităţi de evacuare?
Cei 400 de participanţi la un spectacol unde se lansa un album au avut intrare gratuită, una din pricinile aglomerării. De regulă, aproape tot ce-i gratis aduce daune. Imense. Cine le va mai putea da viaţa înapoi celor 30 de morţi, la care se vor adăuga şi alţii – între 162 şi 200 de răniţi -, mulţi în stare gravă. Inhalarea de monoxid de carbon este extrem de periculoasă pentru oxigenarea în bune condiţii a corpului omenesc: plămânii în primul rând, inflamarea ochilor până la orbire şi a creierului. Başca faptul că vor fi destui care vor rămâne şi fără vedere!!!
Cu patru zile înainte, unul dintre rockerii formaţiei anunţase pe site-ul ProTV efecte pirotehnice spectaculoase. În spaţiu închis şi fără aprobarea pompierilor! Cum spunem, intrarea fiind liberă aglomeraţia a fost maximă! Deci folosirea artificiilor într-o sală închisă era anunţată. De ce autorităţile n-au intervenit atunci spre a stopa iminentul accident?! Nu se poate spune că vreunul dintre cei implicaţi în organizare nu ştia! Acelaşi administrator al Colectiv Club mai avusese un club în Centrul vechi al Bucureştilor închis în urma unui incendiu fără victime! În plus, trasul cu praf de puşcă – în fond, despre asta era vorba – înseamnă că efectele pirotehnice puteau conduce automat la un incendiu de proporţii. Ceea ce s-a şi petrecut. Fără a fi posibilă evacuarea printr-o singură uşă a mulţimii dinăuntru. Cealaltă uşă fiind închisă cu lacătul. Nu doar patronul ori patronii Colectiv Club, care închiriaseră spaţiul morţii colective, este sau mai exact sunt vinovaţii. Adică, nenorociţii iresponsabili. Vina este, cu siguranţă, a celor care au dat voie nebunilor ahtiaţi după profit să încalce regulile elementare de securitate din partea celor care anunţau cu nonşalanţă la ProTV că ar fi avut un nou concept! În condiţiile în care tavanul era ignifugat cu… plastic!!! Tot din cauza goanei după profit nu s-a efectuat o ignifugare după legile în vigoare.
De-a dreptul iresponsabile sunt declaraţiile primarului Sectorului 4, UNPR-istul “interesului naţional”, a se citi personal, Cristian Popescu Piedone (între altele, fost bucătar şef al restaurantului OLIMP, dinainte de ‘89, ciripitor la Securitate, după cum a confirmat fostul şef al restaurantului – Ion Nedelcu, închis şi bătut în arestul Miliţiei Capitalei înainte de ‘89!). El susţinea că „Localul îndeplinea toate normele legale!!!”, dar şi imbecilitatea: „Nu am ce să-mi reproşez nimic.”
Sâmbătă, după vizitarea locului dezastrului şi a victimelor la Spitalul Floreasca, preşedintele Klaus Iohannis declara: „Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale în cazul incendiului din Bucureşti.” Masacrul de la Colectiv Club este al doilea în lume, prin dimensiunile lui, după un altul produs cu şi mai groaznice urmări în Brazilia sau SUA, cu 100 de morţi. Pompierii, poliţiştii şi în primul rând SMURD-ul creat de Dr. Raed Arafat au intervenit prompt. Dar, repet, nu trebuia să se ajungă aici. Regretele sunt tardive. Cu ce-i încălzeşte pe cei deja reci, fiind morţi, sau pe cei aflaţi în suferinţă ori familiile acestora o declaraţie de compasiune?
Imensul masacru putea fi evitat. De nişte autorităţi competente, aşa cum cele din Sectorul 4 al Capitalei nu sunt. Traseistul politic Cristian Popescu Piedone, fost turnător la Securitatea ceauşistă, trebuia să tacă şi să intre în pământ de ruşine. Ori el mai vrea un mandat de primar, că nu-i umflat destul. La propriu şi la buzunar. Lui i se potriveşte ca o mănuşă aforismul lui Maurice Switzer: „Este mai bine să taci cu riscul de a fi considerat un prost, decât să vorbeşti şi să elimini orice îndoială”.
ION PREDOŞANU
P.S. Cei mai mulţi susţin că acolo se prezenta muzică de calitate. Îndoielnică aş zice eu, din moment ce trupa rock inspirată de formaţia şi curentul Metalica aduc doar groaza şi sinucideri. Când a izbucnit incendiul se cânta melodia „Ziua în care vom muri”!!! Macabru.

Erată: Într-un articol dedicat memoriei Mitzurei Arghezi am strecurat o informaţie falsă, primită pe surse. Primarul Dr.Ing. Florin Cârciumaru n-a participat la înmormântarea regretatei fiice a marelui Tudor Arghezi întrucât se afla într-o vizită în Malta, de unde-a revenit ieri. Îmi cer iertare (Ion Predoşanu)

2 COMENTARII

  1. Nea Predosene, primarul Piedone este la UNPR, aliat cu PSd, deci in gasca pe care si voi cei aflati in sluba Carciumarului de Gorj o sustineti! Asa ca ciocul mic!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here