Ca la noi, la nimeni – Modestie și respect, în Guvernul Grindeanu!

401

A trecut cam multă vreme de la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, câștigate detașat de către PSD. Practic este cel mai mare scor electoral obținut vreodată de social-democrații conduși de președintele Liviu Dragnea, și împreună cu adevărații liberali și democrați din ALDE, copreședinți fiind Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin alcătuiesc alianța majoritară. Care va da Guvernul.
Mă rog, niște orgolii stârnite și de fitile ale unuia care crede că le știe pe toate și a cârmuit rău România, vreme de zece ani, au respins prima propunere de nominalizare la funcția de prim ministru al României, în persoana Doamnei Sevil Shhaideh. Fără vorbe, pe muțește, și mai ales fără argumente! O respingere neobișnuită, după ce totul părea în regulă și se aștepta trecerea Sărbătorilor Crăciunului. Din păcate, așteptarea fuse deșartă și distinsa doamnă Sevil Shhaideh nici măcar n-a primit elegant un telefon prin care să fie anunțată că dialogul cu președintele Iohannis nu va mai avea loc, fiind respinsă! Impolitețea crasă venea după ce fusese sunată de președintele Klaus Iohannis și i se propusese o întâlnire pentru a discuta, după Crăciun, pe niște teme de interés. Ea acceptase, dar a auzit la televiziuni, în timp ce-și făcea serios temele. Că n-a fost acceptată. Stupoare. Părea că se va isca și chiar înteți Războiul româno-român!
Se înțelege că în acea perioadă de incertitudine politică, leul moneda națională a pierdut mult în dauna euro și, mai ales, a dolarului american. A pierdut fiecare dintre noi, mai ales aceia care aveau credite în valută, dar cu atât mai mult România în relațiile comerciale externe. Cum încă de prin luna noiembrie 2016, deficitul era în creștere se poate ușor bănui că balanța comercială a fost serios afectată. Alte pierderi mari provin și din cauza întârzierii aplicării reducerii unor taxe și impozite de la 1 ianuarie, ori măririle salariale pentru bugetari și creșterile de pensii ce nu vor mai avea cum se realiza decât de la 1 februarie 2017!
S-a mai întâmplat că primul ministru Dacian Cioloș, supărat ca văcarul pe sat, n-a schițat în niciun fel cum gândea că trebuie să arate Bugetul pe anul 2017. Iar de la vreo patru ministere nici măcar nu ceruse proiecția bugetară!
Între timp, PSD și ALDE au primit solicitarea de a face o nouă propunere pentru funcția de prim-ministru al României. Exista, totuși, varianta ca nici aceasta să nu fie acceptată. Spre cinstea domniilor lor, președintele PSD – Liviu Dragnea și președintele ALDE au acceptat, evitând astfel escaladarea Războiului româno-român ce apăruse. Avertizând, cu tărie, că dacă se repetă mascarada, atunci se văd nevoiți să treacă la suspendarea Președintelui României, pe care n-o doreau!
Și astfel, a fost propus Sorin Mihai Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta, pentru puțină vreme, iar din luna iunie a anului 2016 fusese ales Președintele Consiliului Județean Timiș. Spre bucuria noastră, a gorjenilor, Sorin Mihai Grindeanu are tatăl născut în comuna Pocruia, ce ține de orașul Tismana. Astăzi, Guvernul Grindeanu va fi votat în plenul Parlamentului și va depune jurământul la ora 19.00.
Cu modestie și respect față de români, și față de actul de guvernare, membrii Cabinetului Grindeanu nu vor sta la șampanie și au prima ședință de Guvern la ora 21.00.
Deie bunul Dumnezeu să fie bine și pace între români. E nevoie, mai mult ca oricând de solidaritate. Mai bine mai târziu decât niciodată!
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here