Ca la noi, la nimeni / Ministrul Justiţiei şi statul de drept, la răscruce!

439

Chiar dacă m-am mai exprimat despre Laura Codruţa Kovesi, Procuror şef al DNA, şi Augustin Lazăr, Procuror General, o voi mai face şi astăzi. Nu cred că va fi dat afară niciunul dintre cei doi procurori. În ciuda deciziei şi, mai ales, a motivării Curţii Constituţionale a României (CCR).
Laura Codruţa Kovesi este de departe cel mai malefic personaj al ultimilor zece ani, evident, după ex-preşedintele Traian Băsescu! Dar şi cea mai susţinută prin Diplome şi Medalii primite din partea unor ambasade străine, precum cele ale Statelor Unite ale Americii şi Suediei. Nu este singurul motiv pentru care nu cred că Duduia Kovesi nu va fi trimisă acasă. Aseară, la ora 18,00, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o conferinţă de presă ca urmare a analizei de marketing pe care a efectuat-o la Parchetul General şi la DNA. Dacă Tudorel Toader va îndrăzni să aştearnă pe hârtie tot ce ştie şi ce a rezultat în urma analizei – asupra celei de la DNA am mari rezerve că s-a petrecut! -, tot mai rămâne şansa ca posibila propunere de demitere a celor doi înalţi procurori să nu fie semnată de către preşedintele Klaus Werner Iohannis, care, oricum, se antepronunţase, afirmând că este: „Foarte mulţumit de activitatea lor.”
Indiferent care va fi propunerea scrisă a judecătorului Tudorel Toader, el are multă ştiinţă de carte, o elocvenţă de netăgăduit, fiind un mare orator ce face din vorbirea sa o artă a cuvântului. Oricare a fost anunţul făcut aseară de ministrul Justiţiei, judecătorul Tudorel Toader, el se bucură pe mai departe de respectul nostru.
Dar dacă îi va salva cu bună ştiinţă pe procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr nu mai pot să fiu sigur de întreg respectul pe care i-l port la ora când scriu aceste rânduri. Este drept, domnia sa a fost membru al Curţii Constituţionale a României, în două mandate, membru al Comisiei de la Veneţia şi reputat Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Totuşi, dacă se sperie şi este atent la ce-i spun Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, într-un mesaj de luni pe care nu-l cunoaştem, chiar la sediul Ministerului Justiţiei, la sugestia voalată a Preşedintelui Klaus Werner Iohannis ori la ameninţările Monicăi Macovei atunci nu se va deosebi cu nimic de oricare alt politician. Deşi, noi îl credem şi-l ştiam independent!
Dacă avea sânge în instalaţii, de ce nu a luat decizia imediat după publicarea Motivării Curţii Constituţionale a României?! Analizele manageriale cu care ne-a dus cu preşul puteau fi făcute mai târziu. Nu cumva a aşteptat să vadă cum bate vântul?
Adică, deşi trece drept tehnocrat – aşa cum ne-au păcălit cei din Guvernul Cioloş – este posibil să nu-şi dovedească independenţa, ci, dimpotrivă, vrea să fie pe placul cuiva.
Se ştie că Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, a discutat cam o oră cu Tudorel Toader. La cinci minute a picat şi Laura Codruţa Kovesi, care putea să fie pe aproape în autoturism şi să aştepte ieşirea lui Hans Klemm. Ca şi cum totul ar fi fost anume aranjat.
Culmea este că analiza managerială la DNA nici măcar n-a avut loc! De fapt, Laura Codruţa Kovesi, ca procuror, conform art. 132, alin. 1 din Constituţie „îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei!”
Ori decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) vorbea tocmai de încălcarea Constituţiei de către procurorii Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi. În cazul că Tudorel Toader va ceda presiunilor externe şi interne va însemna că statul de drept va rămâne pentru încă multă vreme de aici înainte doar o vorbă în vânt!
Dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va lua în calcul Decizia CCR, care ni se pare şi chiar este obligatorie, s-ar putea să mai avem o şansă de a reveni pe drumul cel bun.
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here