Ca la noi, la nimeni – Mazilirea lui T. Băsescu, numirea lui Victor Ponta!?

414

E greu de ghicit, cu toate sforţările noastre şi ale altora ce s-au exprimat mai înainte, cam care-ar fi avantajele – dacă acestea există – ale vizitei de două zile a vicepreşedintelui american Joe Biden.
Una peste alta, putem privi şi pozitiv călduroasa vizită. A treia, dacă nu mă-nşel. Precedenta fiind aceea cu bătutul în cuie a predării Deveselului în portofoliul NATO. De fapt, al SUA. Iar Deveselu, după Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu nu mai aparţine statului român.
Totuşi, să nu se creadă că vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat la al doilea mandat pe acest post – deloc simbolic – n-a transmis ordinele şefului său, preşedintele Barak Obama. Întâmplător – sau mai degrabă nu! – Barack Obama se găsea tot într-o vizită. Dar în Polonia. Care Polonie, iar deloc întâmplător, deţine rezerve de gaze de şist mai bogate decât România. Şi dacă tot s-a vorbit de independenţa energetică a României faţă de Ursul de la Răsărit cine ştie dacă nu ne-am pierdut şi aceste rezerve.
Una peste alta, prea s-a purtat extrem de prietenos cu România şi, mai ales, cu liderii români întâlniţi ca să nu-l suspectăm de niscaiva interese economice. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a vizitat militarii americani şi români de la bun început. Ăsta-i semn bun şi pentru el şi pentru noi. Apoi, a vizitat centrul istoric al Bucureştilor, unde nu s-a sfiit să mânânce o îngheţată şi să dea şpagă.
În vizita protocolară la Guvernatorul Coloniei numită încă România, a lăudat peste poate mandatele Băsescului. Deşi noi percepem exact invers anii Regimului Băsescu. A mai lăudat DNA-ul şi ANI, ceea ce iar nu-i a bine. Şi acum să-l citez pe un internaut, evident cu nume de împrumut, care afirma: „(…) Băsescu făcea pe seriosul şi misteriosul în conferinşţa de presă din grădina Palatului Cotroceni, semn că încă i se promite imunitate după ce va fi evacuat în şuturi(…)”. O imunitate despre care-am mai vorbit. Funcţia de secretar general al NATO ar fi fost o pălărie mult prea mare pentru Arendaşul din Dealul Palatului Cotroceni. Dar o funcţie mai mititică, acolo, de Raportor NATO pentru Europa Centrală şi de Est i-ar asigura o imunitate de alţi 12 ani şi mai tare decât aceea pe care i-a dat-o Daniel Morar până acum.
Iar la Palatul Victoria, acelaşi jovial vicepreşedinte american, Joe Biden, s-a adresat gazdei cu formula „Domnule Preşedinte”. Fac parte dintre aceia care nu cred că a fost o scăpare, ci chiar o numire din Partea Înaltei Porţi de la care primeşte ordine România de azi.
Al doilea om de la Casa Albă a venit şi a plecat. Ar fi păcat ca de astăzi, vineri – zi de post -, politicienii noştrii de duzină, dar încă pe nişte pretinse funcţii să se dedulcească şi să ne vorbească iar ca la uşa cortului. Nu trebuie, cu alte cuvinte, ca pe plan intern România şi clasa conducătoare să stea cu braţele încrucişate, aşteptând ca Unchiul Sam să rezolve derapajele democratice, corupţia şi nepăsarea devenite tradiţionale.
ION PREDOŞANU
P.S. Revenind la alegerile europarlamentare, apreciez ca extrem de realist şi deloc sceptic editorialul analistului economic prof.univ.dr. Ilie Şerbănescu, din Jurnalul Naţional de ieri, intitulat: „Popularii trec, coloniile rămân!” Nici pe departe nu-i roză situaţia din Grecia şi, probabil, nici de la noi. Şi Grecia şi România au fost forţate de CE şi FMI să ia împrumuturi barosane ca să se salveze băncile străine. Că nivelul de trai a scăzut zdravăn (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here