Ca la noi, la nimeni! – Manipulări grosolane

551

În cadrul războiului româno-român, aflat în plină desfăşurare, un loc de seamă îl ocupă dezinformările ca formă de manipulare. Şi nu sunt puţine.
PROTESTATARII, APĂRAŢI DE IOHANNIS! Că Herr Iohannis este mulţumit de activitatea DNA, implicit şi de a sibiencei Laura Codruţa Kovesi, nu mai este cam demult o noutate. Surse demne de încredere susţin că i-ar fi respins Luluţei şi o cerere de demisie. Căci ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trage de timp şi nu formalizează, ca să respectăm propria-i exprimare, cererea sa de revocare din funcţie a aceleia care comite abuzuri după abuzuri şi îşi permite să nu respecte nici Constituţia, dar nici deciziile Curţii Constituţionale. Iarna trecută a vrajbei noastre l-a dus pe zgubiliticul preşedinte al României în geacă roşie taman în Piaţa Universităţii, printre participanţii la un miting neautorizat. Pe care l-a legalizat prin participarea şi implicarea sa. Total nedemocratică. Iarna asta, mai geroasă nu l-a mai scos la mitinguri, dar îşi exprimă admiraţia faţă de protestatari şi când nu este întrebat. Nu sâmbăta şi duminica, întrucât atunci este la schi pe pantele Muntelui Şureanu. Unde îşi face selfi-uri cu turiştii ca în campania electorală.
JANDARMII, ANCHETAŢI CA HOŢII DE CAI. Protestele din 20 ianuarie n-aveau cum să fie spontane din moment ce se ştia de ele de pe Facebook cu mai bine de o lună înainte! Că erau pregătite minuţios s-a dovedit cu înregistrările date în vileag săptămâna trecută. Protestatarii de profesie, bine plătiţi de ONG-urile sorosiste, făceau strategii şi se fereau să vorbească la telefon ca să nu fie ascultaţi. “Paşnicii” lui Iohannis se dotau cu cuţite, bâte cu lanţuri şi chiar pistoale cu bile letale. Ca în orice manipulare, la atacurile din Piaţa Universităţii au ieşit la iveală, la început, numai loviturile peste mâini ale unui jandarm care îi împiedica pe protestatari să rupă gardurile din fier care-i opreau să intre peste jandarmi şi să ocupe carosabilul. Imaginile cu “paşnicii” protestatari care-i loveau pe jandarmi cu obiecte contondente s-au difuzat mult mai târziu. Nici un protestatar n-a păţit nimic. Nici un dosar, nici măcar o amendă! Aceste proteste antiromâneşti aveau nevoie de un ţap ispăşitor. Şi l-au găsit, în persoana jandarmului Şerban Răducu. Unul care îşi făcea datoria ca un jandarm oarecare. Chiar dacă-i căpitan şi comandant peste alţi jandarmi. El n-a bătut pe nimeni. Iar vigilenţii din justiţie, în loc să-i dea NUP din start fiind în timpul serviciului, i-au făcut dosar penal. I-a luat apărarea doar Comandantul Jandarmeriei Române, Comisarul Sebastian Cucoş, cândva el însuşi bătut de protestatari. De altfel, comisarul Sebastian Cucoş a declarat: “Nu am nimic împotriva celor care manifestă paşnic, ceea ce îmi doresc este să nu ajungem la violenţă!”
DESFIGURAREA CETĂŢENILOR, DESFIGURAREA POLITICII. La un alt protest, în Piaţa Victoriei, Alexandru Tiurbe, un bătrân de 71 de ani, a fost lovit şi desfigurat cu bestialitate, la câţiva paşi de clădirea guvernului. El trecea liniştit prin Piaţa Victoriei, pe trotuar, pentru a-şi face plimbarea obişnuită la sfârşit de săptămână. Un nemernic aşa-zis “paşnic” i-a dat cu un box în plină figură şi l-a umplut de sânge. Jandarmii l-au prins pe agresor, iar apoi au intervenit “paşnicii” lui Iohannis şi l-au scos din mâinile jandarmilor care se pregăteau să-l încătuşeze. Atât de blegi s-au comportat jandarmii de parcă le-ar fi fost frică. S-au chiar le-a fost. Din moment ce nişte indivizi dintre cei „paşnici” i-au învins. Şi astfel, protestatarul care l-a plesnit drept în faţă pe bătrânul de 71 de ani n-a păţit nimic. Iar Alexandru Tiurbe a depus plângere la Poliţie. O Poliţie mult mai ineficientă decât Jandarmeria. Într-un eseu intitulat Desfigurarea politicii, filosoful clujean Andrei Marga, fost Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, afirma: ”Efectele desfigurării politice sunt imediate. Ţara are nu doar cea mai mare emigrare a cetăţenilor în condiţii de pace şi cel mai mare abandon şcolar. Ea are, proporţional, mai mulţi generali decât ţări care determină ordinea lumii, servicii secrete mai ample decât oriunde. Prea mulţi dintre exponenţii ei trăiesc din flatări, România remunerează munci şi performanţe îndoielnice mai disproporţionat decât în orice ţară din Europa. Lipsind iniţiative pentru oameni, se plătesc păzitori de către cei care nu-şi pot apăra altfel funcţiile. “Patriotismul” plătit tinde să ia proporţiile unei stranii epidemii. Nu ar fi de preferat patriotismul sănătos al unei democraţii meritocratice?”
ION PREDOŞANU
P.S. Astăzi, Guvernul Dăncilă trece pe repede înainte prin Comisiile parlamentare, apoi se vrea votat de plenul Parlamentului şi chiar să depună jurământul. Nu cumva graba strică treaba? Care-i scofala? Să-l înlocuieşti la Educaţie pe agramatul Liviu Popa cu altul certat cu limba română, doar pentru că-i Rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava. Am priceput că suceveanul e bun la telecomunicaţii. Ce rost are să strici proiectele educaţionale ale Senatorului Ecaterina Andronescu doar pentru că Organizaţia PSD Suceava i-a adus mai multe voturi lui PSD-Dragnea. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here