Ca la noi, la nimeni – Iohannis insistă în abuzuri?!

755
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Un orator opozant: Câteodată, autoritățile… prin abuz de putere, se întâmplă prea de multe ori să comită…
Un ministru: Mofturi!”
Ion Luca Caragiale replici celebre din Moftul Român

Titlul mai aproape de adevăr ar fi fost: „De ce Iohannis insistă în abuzuri?!” Și numai dacă ne întrebăm unde este societatea civilă în fața abuzurilor Preș. Klaus Werner Iohannis tot ne lămurim nițel. Pentru că, din nou, președintele Iohannis încalcă, – a nu știm câta oară -, Constituția de o manieră de-a dreptul grosolană!
Iar în acest timp se așterne o liniște totală. Nu tu proteste, nu tu luări de poziție. Preș. Klaus Werner Iohannis îi îndeamnă, la rândul lui, pe miniștrii Justiției și al Afacerilor Interne, la intervenții și soluții rapide. Evident, la intervenții abuzive în, ați ghicit, Justiție. Fiind nemulțumit de o decizie a acesteia privind Dosarul 10 august, cum mai este acesta cunoscut.
Ministrul (In)Justiției – el însuși cu un dosar penal lăsat în adormire – ascultă, docil, „indicățiile” venite de la Palatul Cotroceni. Și încropește repede o întâlnire cu ”societatea civilă”, din care a selectat pe sprânceană vreo câteva ONG-uri apropiate Puterii.
Ideea aceasta, recunosc, nu-i a mea și aparține publicistului Vasile Ernu și a apărut în cotidianul ”Libertatea”. Din care cităm două preluări din alte surse.
Se scrie în presă: Președintele Klaus Iohannis și alți doi prezidențiabili, Dacian Cioloș și Rareș Bogdan, au sărit pe Justiție pentru că nu s-a aliniat propriilor opinii despre cum ar fi dorit să decurgă cercetările în Dosarul 10 august.
Mai putem citi și că: Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat vineri seară că s-a întâlnit astăzi cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, cu care a discutat despre situația Dosarului 10 august și reformele structurale ale Justiției”
E limpede că Președintele Iohannis încalcă Constituția, cum spuneam, de o manieră grosolană și se tace despre acest subiect fierbinte.
Iată că altădată vigilenta ”societate civilă”, atât de vocală acum vreo doi ani, devine brusc cuminte și prestatoare de ”consultanță civilă”. Societatea civilă de tip ONG nu mai vede și nu mai aude, nu mai strigă la mitinguri aranjate, doar servește și legitimează abuzurile, de data aceasta.
Practic, am ajuns la o „societate civilă-substitut” în noua democrație selectivă. Ce să mai spunem, poate chiar antidemocrație cu derapaje dictatoriale.
Invenția de dată recentă este „societatea civilă de partea noastră”. Au dispărut, nu se știe unde, peste noapte, vocile severe ale Justiției! Oricum, asociațiile profesionale ale magistraților au ripostat împotriva abuzurilor președintelui și de data aceasta. Sau, cumva, se taxează numai presupuse abuzuri ale PSD?
Abuzurile și mișmașurile PNL și USR în pandemie sunt complet nederanjate! Ba chiar au liber de la Președinție!
Ne aflăm în fața, cum spuneam, unei ”democrații selective”. Dacă asta mai este democrație sau autocrație! Una convenabilă lui Iohannis și miniștrilor abuzivi, ca și El Capo! Iar la conferințele de presă de la Palatul Cotroceni, ca și la ale miniștrilor Cabinetului Iohannis-Cîțu, participă numai cei pe care-i reprezintă și sunt de partea lor. Necondiționat și, eventual, bine plătiți. Desigur, de partea abuzurilor de tip nou! Așa a apărut o presă obedientă, adică „presă-substitut” și o „societate civilă-substitut”!
Profesorul universitar dr. Cristian Troncotă, de la Academia SRI, încercând să răspundă la întrebarea „ce l-a apucat pe Iohannis”, a declarat la România TV că acesta ar fi fost implicat în încercarea de dărâmare, pe 10 august, a Guvernului PSD. Iar acum are GuWernerul lui. Numai că-i răzbunător. Și vrea mai mult!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here