Ca la noi, la nimeni – Între optimism și realism!

702
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Optimismul este credința care duce la îndeplinire. Nimic nu poate fi realizat fără speranță și încredere.” – Mahatma Gandhi

Miercuri a avut loc prima ședință din acest an a Guvernului Ciucă, asupra căreia nu ne vom opri întrucât nu se terminase la ora redactării acestor simple note. Totuși, în deschiderea primei ședințe de guvern din acest dificil an 2023, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a vorbit de pașii spre binele economiei țării noastre făcuți în anul precedent.
NEVOIA DE STABILITATE. Și primul ministru s-a oprit asupra faptului că, în primul rând, existând stabilitate, multe ministere și-au făcut datoria pentru a se realiza unele jaloane din Programul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce a condus la accesarea unor bani europeni. Mai mulți decât în alți ani, ceea ce a permis din fondurile europene și din cele naționale să crească procentul la investiții pentru anul 2023.
Tot în anul 2023, pe la jumătatea lunii mai, ar trebui să se facă rocada prim-miniștrilor. Ce bine-ar fi ca această rocadă să fie una reală și fără turblențe pe scena politică!
Pe de altă parte, ministrul Economiei, a anunțat că sunt discuții avansate cu parteneri din Germania – ce vor contribui cu mulți bani – pentru a se reporni și moderniza una sau poate chiar două fabrici de armament din România.
Într-o notă optimistă, un grup de cercetători de la Universitatea Harvard au plasat România pe un onorant loc 19 între cele mai complexe economii din lume.
Ne-a reținut atenția un foarte bun articol din Jurnalul Național de miercuri, 4 ianuarie 2023, intitulat „Speranța începutului de an mai puternică decât dulcea neputință a robiei”. Autorul Ciprian Demeter spune, între altele, că: „Sunt un partizan al oprimismului și al credinței în forța binelui și a dreptății, iar la cumpăna dintre ani trebuie să recunosc faptul că acest sentiment cunoaște o anumită „recrudescență”, soră cu euforia.”
RESTANȚE LA REFORMELE FISCALE. Despre „Greșeala pe care o face statul cu impozitele pentru firme”, analistul economic Adrian Negrescu ne avertizează: „Este nevoie de o reformă fiscală reală, bazată pe studii de impact, pentru ca economia României să supraviețuiască.”
Conform specialistului Adrian Negrescu, „actualele măsuri de taxare a mediului de afaceri nu fac altceva decât să sufoce mediul de business.”
REFORME FISCALE DOAR PE HÂRTIE?! Același analist ne zice, pe șleau, că: „Din păcate, toate aceste măsuri absolut necesare, cum ar fi plata unor impozite în funcție de veniturile reale ale populației și companiilor, toate au rămas doar pe hârtie. Din păcate, 2023 va fi an pre-electoral, iar 2024 an electoral, nu vom vedea reforme în acest domeniu.
Nu mai putem merge le nesfârșit cu o taxare generală a populației și companiilor, fără să ținem cont de cazurile concrete. Noi impozităm la același nivel microintreprinderile, companiile mici, românești, care sunt slab capitalizate, și multinaționalele(…) își exportă profiturile fără să plătească taxe statului român”. Ideea aceasta, din ultima frază, nu-i nouă, a avut-o și fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, un bun patriot care-a plătit îndrăzneala sa cu ani grei de închisoare.
ION PREDOȘANU

P.S. Vor primi bani în plus nu doar aceia care lucrează cu fonduri europene, în cadrul PNRR! Ci și militarii și polițiștii ale căror solde vor fi crescute de Guvernul Ciucă (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here