Ca la noi, la nimeni – Încurcături în scandalul momentului, pe traseul Lazăr-Toader-Prună!

634

În 7 Strategii pentru obținerea bogăției și fericirii încheiam, miercuri, notele mele zilnice cu precizarea că ministrul Justiției, Tudorel Toader, prezentase – deci dăduse publicității – noi precizări și documente cu privire la Dosarul de promovare prin concurs a procurorului Augustin Lazăr în funcția de Procuror General al Republicii România.
Profesorul Tudorel Toader a venit cu lucruri noi, dar nu în totalitate, pe motiv că ar avea nevoie de aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a devoala în întregime conținutul unui Dosar, care presupun că ar fi cazul să fie făcut public, evident, mai puțin datele cu carácter personal.
Și acest nou document are o întindere considerabilă și vom reda doar o mică parte dintre precizările aduse de Tudorel Toader. Și dacă actualul Procuror General a venit cu o scuză puerilă, cum că, vezi Doamne, de vină pentru acel document de clasare ar fi o grefieră, iată că Sindicatul grefierilor a protestat: „Dosarul nu era Treaba grefierei, ci un interes personal al candidatului Augustin Lazăr”. Se pare că și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a comis o mică gafă, întrucât semnatarul Ordonanței de clasare este un procuror cu același nume ca Taica Lazăr, dar cu prenumele de Cristian Aurel (Lazăr!). Chiar și așa, nu se justifică prezența documentului în dosarul cu pricina!
O altă bizarerie ne este prezentată cu lux de amănunte. La data de 12 septembrie 2018, Ministerul Justiției s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a transmite situația evaluărilor domnului procuror Augustin Lazăr. CSM a transmis răspunsul nr. 18450 din 19 septembrie 2018, prin care a pus la dispoziție rapoartele de evaluare a activității profesionale a domnului Augustin Lazăr, întocmite, pentru perioada 2014-2016 de Comisia de evaluare a procurorilor constituită la nivelul CSM și pentru perioada 2011-2013, de Comisia de evaluare a activității procurorilor constituită la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Astfel, ministrul Justiției, Raluca Prună, a făcut propunerea de numire în funcția de Procuror General a domnului Augustin Lazăr cu nerespectarea criteriilor anunțate și a prevederilor legale.
Nu întâmplător, mai târziu, fratele Ralucăi Prună a fost avansat, fiind delegat până anul acesta la Parchetul General. Iar Aurel Cristian Lazăr a fost avansat și el, prin Decret semnat de președintele Klaus Werner Iohannis, la 15 decembrie 2015, în funcția de procuror șef adjunct la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Publicații centrale precum Jurnalul Național se ocupă în amănunt de anchetarea tărășeniilor legate de scandalul Lazăr-Toader-Prună. Așa că nu vă vom încărca memoria cu alte date. Și așa, scandalul este departe de a se încheia.
ION PREDOȘANU

P.S. Joi, Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a declarat că așteaptă o solicitare scrisă din partea Guvernului României, discutând în 29 octombrie la București, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ca să nu se piardă fondurile europene nerambursabile pentru studiile de fizabilitate necesare construirii a trei spitale regionale în România. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here