Ca la noi, la nimeni – Graba strică treaba!

357

Se tot modifică procentajele rezultatelor de la alegerile europarlamentare de duminică, în funcţie de cele mai noi numărători anunţate de BEC. Oricum, alianţa aflată la guvernare – PSD, UNPR şi PC – ori USD, cum mai este ea înregistrată, a câştigat clar. Şi totuşi, primul ministru Victor Ponta, care este şi preşedintele social-democraţilor din România nu-i pe deplin mulţumit şi a anunţat pentru joi o analiză completă a rezultatelor, inclusiv pe judeţe.
Un adevărat dezastru sunt apreciate procentajele slabe scoase de PNL-ul încă preşedintelui liberal, Crin Antonescu. De bun simţ, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi-a anunţat demisia asumându-şi proastele rezultate atât la nivel de ţară, cât şi în judeţul Sibiu. Abia mai târziu, fostul imaculat Crin Antonescu şi-a adus aminte de o promisiune anterioară alegerilor. În care zisese că demisionează dacă PNL nu izbuteşte măcar un procent de 20%. Vorba ex-preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu: „Graba strică treaba” e o chestiune valabilă şi acum, dar şi în cazul ieşirii total neinspirate şi aiurea a PNL din USL.
Devine limpede că până la alegerile prezidenţiale, din noiembrie 2014, liberalii vor avea un congres extraordinar. Alegeri pentru care Crin Antonescu nu renunţă la candidatură, lăudându-se că-i liderul celui mai mare partid din opoziţie. Îi readucem aminte că, în 2011, la crearea USL, PNL fusese cotat la paritatea de unu la unu cu PSD. Ceea ce acum nu mai este valabil, diferenţa fiind cam de 3 la 1! Şi totuşi, fostul principal critic al lui Băsescu Traian, adică Crin Antonescu, se vrea dictator până la capăt în PNL. Aşa cum Bădia Traian – cel din cântecele de adormit copiii ale Elenei Udrea – e în România.
Nu se retrage de la cârma PNL până nu se răzbună pe fostul vicepreşedinte al PNL şi ex-ministru de Interne, Radu Stroe, pe care-l vrea exclus din rândul liberalilor.
Rămâne de salutat victoria actorului Mircea Diaconu – ca independent (cu soţie din Târgu Jiu, actriţa Diana Lupescu), care-a strâns singur un procent mai mare decât al unor partide. O victorie a democraţiei am putea spune, din moment ce s-a luptat cu sistemul Regimului Băsescu. Fiind o victimă a ANI şi a conducerii PNL.
Despre subiectul eşecului liberalilor, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, ieşindu-şi din pepeni, l-a etichetat pe Crin Antonescu drept „o lichea”. Mult mai diplomat, primul ministru Victor Ponta, fiind întrebat despre Crin Antonescu dacă n-ar fi cazul să-şi dea demisia a replicat în stilul său propriu şi sprinţar: „Pentru mine este o surpriză demisia lui Klaus Iohannis”.
Evident, situaţia întregii conduceri a PNL nu-i una roză. La fel cum nu va fi prea fericit nici preşedintele PNL Gorj, Dian Popescu. Dar, una peste alta, europarlamentarii USD vor acţiona în Parlamentul European „Mândri că sunt români”, iar cei de la PNL se mută de la ALDE la PPE. Spre a fi mai aproape de Băsescu. Măcar acum, la sfârşit de mandat.
 ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here