Ca la noi, la nimeni – Generalul de brigadă(r) C. Ispas la despărţirea de Eroul Neculai Ştirbăţ

524

La Peştişani, sâmbătă, a fost condus pe ultimul drum – cel fără de întoarcere – Eroul Neculai Ştirbăţ, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război Peştişani, combatant în cel de-al Doilea Război Mondial, deşi la acea vreme era doar copil de trupă, la cei doar zece ani ai săi.

Regretatul Neculai Ştirbăţ s-a născut într-un sat din Basarabia, dar a venit în Regatul România împreună cu familia încă de când era copil. Slujba înmormântării a fost una caldă, din păcate mult prea discretă şi cu o participare deloc numeroasă, iar Preotul Paroh Radu a ţinut o predică surprinzător de bogată în informaţii pentru unul care nu-i de-al satului Peştişani, fiind ajutat de Gogă Nicolcioiu Nixon – colaborator apropiat al răposatului – la Clubul Pensionarilor din Peştişani, care-a funcţionat până nu demult în spaţiul pus la dispoziţie de fostul şi, de ce nu, poate şi viitorul viceprimar Nicolae Nicolcioiu. Am aflat că nea Nicu se trăgea dintr-o familie cu şase copii, dintre care doi fraţi gemeni căzuseră pentru patria comună a celor din stânga şi din dreapta Prutului România. Nea Neculai Ştirbăţ însuşi a luptat pe front, fiind copil de trupă, iar după cel de-al Doilea Mondial a urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri de artilerie în România reîntregită cu Transilvania, dar rămasă tot fără Basarabia. Apoi a slujit cu devotament, cinste şi onestitate Armata Română peste 40 de ani, adică o viaţă de om. S-a căsătorit cu frumoasa şi aleasa inimii sale Victoria, din Peştişani, şi au doi copii şi nepoţi.
Plâns de familie şi cei apropiaţi, la slujba de înmormântare au lipsit mulţi oameni pe care nea Nicu Ştirbăţ i-a ajutat cu vorba dar şi cu fapta. După pensionare, în 1992, a fost Consilier Local(cum alţi nu mai sunt acum!), a înfiinţat Liga Pensionarilor şi CAR (Casa de Ajutor Reciproc, filială a CAR Târgu Jiu), ca preşedinte până în ultima clipă a vieţii, ajutându-i pe mulţi să primească împrumuturi. O parte dintre aceştia au trimis sau depus personal coroane de flori – cum este cazul familiei Marioara şi Gheorghe Nicolcioiu, una fiind din partea pensionarilor din Peştişani, în frunte cu Gicu Pavel şi Călae Argint, la iniţiativa celui de-al doilea. Au lipsit cu desăvârşire Primarul Comunei Peştişani, fiind prezenţi numai fostul viceprimar Nicolae Nicolcioiu şi consilierul local Pantelimon Tivig, preşedintele UNPR Peştişani. Avea dreptate Părintele Paroh Dumitru Florin Radu când afirma că Armata şi Biserica îşi respectă şi omagiază membrii acestor cele mai apreciate instituţii ale statului. La manifestarea funerară au participat Generalul de brigadă(r) Constantin Ispas, care-a avut numai cuvinte de laudă la adresa bravului ofiţer al Armatei Române Neculai Ştirbăţ, unul dintre colaboratorii lucrării de mare însemnătate istorică MISIUNE ÎNDEPLINITĂ – ADEVĂRURI CE TREBUIE ŞTIUTE, subintitulată PEŞTIŞANI – vatră de eroi şi de viteji. Cu care nea Nicu Ştirbăţ se mândrea şi aştepta lansarea ei, amânată din nefericire de Coordonatorii lucrării: Prof.univ.dr. Moise Bojincă şi Prof.univ.dr. Nicolae Brânzan până după Paşti, după cum am aflat. Cu regret, timpul nu a mai avut răbdare şi Nea Nicu Ştirbăţ ne-a părăsit, fiind chemat de Cel de sus în ceata Îngerilor. Ca un brav militar şi patriot. Împreună cu soldaţii care-au flancat Intrarea în Biserica Sfântu Gheorghe din Peştişani a defunctului Neculai Ştirbăţ şi care la Cimitir au prezentat Onorurile militare, cu arma în mână, celui dispărut, au mai fost prezenţi Octavian Moraru, plut.adj.(r), secretarul ANVR Gorj şi un Colonel(r) al cărui nume nu-l cunosc şi care-a dat citire unui mesaj al Generalului de brigadă(r) Ion Bărbulescu, absent deşi este mult mai tânăr decât nonagenarul şi istoricul militar General de brigadă în rezervă Constantin Ispas. Ne dispar patrioţii şi oamenii cu suflet mare precum Neculai Ştirbăţ(2 mai 1930-7 aprilie 2016), care-a plecat la Domnul. Să se întâlnească cu Doamna Victoria, soţia sa, care-l părăsise cu ceva ani în urmă. Vorba Părintelui Paroh Radu, aceeaşi cu aceea a unui alt Mare dispărut în aceste cumplite zile – Imensul Actor Mircea Albulescu – care spun că: „Arunci când nu ai jumătatea lângă tine te simţi tot mai aproape de moarte!” Dumnezeu să-i ierte lui păcatele şi să-l odihnească în pace. Nu-l vom uita niciodată şi propun ca la reînfiinţarea Clubului Pensionarilor Peştişani, acesta să poarte numele Neculai Ştirbăţ!
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here